/ Ekonomija / MAT: Padaju i zarade i zaposlenost
BiF Analize Čitajte B&F online

MAT: Padaju i zarade i zaposlenost

This post has already been read 787 times!

Početak 2013. godine nije ohrabrujući u pogledu promena u industrijskoj proizvodnji niti u pogledu tendencija u kretanju realnog prometa robe u trgovini na malo, piše u 220. broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Budžetski prihodi su u 2012. podbacili u poređenju sa planiranim prihodima u rebalansu, a realno su manji nego u 2011. Rashodi su bili opali još više, pa je deficit niži od planiranog rebalansom za oko 12 milijardi dinara.

kriza u srbiji

Prosečna mesečna neto zarada po zaposlenom isplaćena u januaru 2013. godine u Srbiji iznosi 39.197 dinara i u odnosu na prethodni mesec nominalno je manja za 16,5% i realno za 17%. Pad zaposlenosti se nastavlja i u januaru, pošto je broj zaposlenih u odnosu na prethodni mesec manji za 0,5% (za oko 6.000 osoba).

Ukupna inflacija je u januaru 2013. ubrzana i na mesečnom i na međugodišnjem nivou.

Ekonomska politika koja se trenutno vodi je pretežno populistička. Problem sa zaraženim kukuruzom jesenas je tako „gurnut pod tepih“. U MAT-u pak piše da bi se trebalo plašiti da je poljoprivreda gurnuta nizbrdo, da joj je narušen kredibilitet i da bi se to moglo odraziti u bitnom smanjenju izvozne tražnje i izvoznih cena. „Ima li sve ovo neke veze s jednim drugim projektom koji ima populistički karakter i koji će imati negativne ekonomske efekte? Ima u onoj meri u kojoj je bilo moguće usmeriti deo sredstava koja će biti uložena u gubitnički projekat državnog pokretanja smederevske železare. Ako je gubitke imao US Steel, renomirana svetska firma, sa tehnologijom i tržištem, šta se – čak i nakon izlaska iz krize, ukoliko se ovakvim ulaganjem uopšte može izaći iz krize – može očekivati od železare bez tržišta i reputacije”, pitaju se autori ovog časopisa.

Prognoze

Anketa o konjunkturi u domaćoj industriji u februaru nije donela veće promene u odnosu na prethodni mesec. Većina indikatora ostala je na nivou koji ne ukazuje na značajniji oporavak privredne aktivnosti u naredna tri meseca.

Indikator očekivane prodaje, kao najvažniji pojedinačni pokazatelj buduće privredne aktivnosti, u februaru je imao vrednost od 3,9 p.p. čime je zabeležio pad od čak 5 p.p. u odnosu na januar. U odnosu na februar 2012. godine, indikator očekivane prodaje niži je za 7,7 p.p, a u odnosu na februar 2011. godine niži je za čak 18,1 p.p!

S druge strane, IFO indikator poslovne klime u Nemačkoj u februaru je zabeležio rast za skoro tri procentna poena, što je najbolji rezultat još od jula 2010. godine. S obzirom na važnost nemačkog tržišta za domaću industriju, ovaj rezultat bi trebalo da bude pozitivan signal za domaću privredu.

Od negativnih signala iz februarske ankete treba reći da su inflaciona očekivanja ostala relativno visoka, a zabeležen je u pesimizam u pogledu očekivanih stranih investicija, uz visok očekivani rizik u poslovanju u naredna tri meseca. Nivo korišćenja proizvodnih kapaciteta u privatnom i državno-društvenom sektoru svojine u februaru je iznosio 67,2% i bio je niži u odnosu na januar za 3,5 p.p. U odnosu na februar 2012. godine zabeležen je blagi pad korišćenja proizvodnih kapaciteta, za 0,3 p.p.

Na osnovu prognoza MAT-a očekuje se: da će industrijska proizvodnja u prva četiri meseca 2013. beležiti rast za oko 3,5% u odnosu na isti period 2012. godine; da će potrošačke cene u prva četiri meseca 2013. godine, u odnosu na decembar 2012, porasti za oko 3,7%; da će promet robe u trgovini na malo u tekućim cenama u prva četiri meseca 2013. godine, u odnosu na isti period 2012. godine, beležiti rast za oko 2,7%, a da će promet u trgovini na malo u stalnim cenama biti manji za oko 5,5%.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close