/ Vesti / Mleko uzvraća udarac: Potrošači zaboravili na aflatoksin
BiF Analize Čitajte B&F online

Mleko uzvraća udarac: Potrošači zaboravili na aflatoksin

This post has already been read 1317 times!

Iako još uvek u domaćoj javnosti nije razjašnjeno u kojoj meri je sadašnja dozvoljena količina aflatoksina u mleku štetna, izgleda da su se potrošači polako vratili uobičajenim navikama. Ipak, ostvaren gubitak u prodaji mleka u poslednjih mesec dana procenjuje se i na iznad stotinu miliona evra.

happy-cow

Prošlog meseca štampa se ubedljivo najviše bavila ispravnošću mleka – da li je ono toksično, i u kojim dozama sme da se konzumira. Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Rasim Ljajiić objavio je procene da je kampanja o povećanim količinama aflatoksina u mleku izazvala štetu u vrednosti od 100 do 125 miliona evra. Dok su priče o štetnosti mleka krasile naslovnice većine medija prognoziralo se da je pad prodaje ove namirnice oko 40%, međutim sada isti ministar kaže da je prodaja mleka u maloprodaji pala od 5 do 27 odsto.

Neki trgovinski lanci tvrde da taj pad nisu u velikoj meri osetili dok drugi priznaju da je bio veliki ali i da se sada prodaja vraća na nivoe iz vremena kada nismo znali šta znači reč “aflatoksin”. Iz Maksija tvrde da im prodaja nije preterano varirala, možda i zahvaljujući čestim akcijama, tokom kojih su bile snižene cene mleka. Oni su uočili veći broj poziva kupaca, koji gledajući protivrečne izjave političara nisu bili sigurni da li je mleko štetno ili nije. U trgovinskom lancu Aman osetili su pad prodaje mleka, koji je iznosio oko 10% ali sada izgleda da su potrošači zaboravili na oprez pri kupovini mleka – prodaja je slična kao i pre otkrića povećane količine aflatoksina. Nešto severnije, u Univerexportu iz Novog Sada, gde su, čini se, mediji više pratili poigravanje sa dozvoljenim granicama aflatoksina, zabeležen je veći pad prodaje mleka. Tokom ekspanzije medijskih tekstova o štetnosti mleka prodaja istog je pala za 30% ali sada se gotovo u potpunosti povratila.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close