/ Ekonomija / NBS počinje da organizuje dvonedeljne devizne svop aukcije
BiF Analize Čitajte B&F online

NBS počinje da organizuje dvonedeljne devizne svop aukcije

This post has already been read 744 times!

Narodna banka Srbije je objavila da će od 22. marta početi sa organizovanjem dvonedeljnih svop aukcija deviza (EUR/RSD), u oba smera, po tržišnim uslovima i sa neutralnim efektom na likvidnost bankarskog sistema. Cilj ovih aukcija je pospešivanje upravljanja lilikvidnošću bankarskog sektora, kao i prevazilaženje problema u vezi sa ograničenjima u međubankarskoj trgovini.

novac skulptura
Nenad Gujaničić iz brokerske kuće “Sinteza Invest Group” smatra da još od pre tri godine, kada je počela organizovati tromesečne svop aukcije deviza, NBS nije ostvarila svoje ciljeve u većoj meri, među kojima su bili i razvoj tržišta finansijskih instrumenata, zaštita od valutnih rizika i ubrzanje procesa dinarizacije.

„Sada bi uvođenje dvonedeljnih svop aukcija trebalo da pospeši likvidnost bankarskog sektora i donekle da nadomesti nedostatke plitkog tržišta, ali je malo verovatno da će se ozbiljnije ostvariti gore navedeni ciljevi”, kaže Gujaničić.

Dvonedeljne svop aukcije biće organizovane svakog petka a tromesečne svop aukcije će se, kao i do sada, održavati utorkom.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close