/ Vesti / Nova nemačka partija: Levi antievropejci
BiF Analize Čitajte B&F online

Nova nemačka partija: Levi antievropejci

Redakcija BIF on 10/03/2013 - 10:58 in Vesti, Politika i društvo

This post has already been read 707 times!

Anti – evropske političke partije koje su u poslednjih nekoliko godina formirane u Evropi uglavnom su bile pozicionirane na krajnjem desnom centru ili, o čemu svedoči i nedavno glasanje u Italiji, konzervativne. Ali, u Nemačkoj je čini se, u toku formiranje jednog pokreta ili partije koji je na putu da taj trend promeni. Ovog proleća započeto je formiranje jedne nove stranke, koja je protiv daljih evropskih integracija i za napuštanje zajedničke valute. Njeni osnivači su neki od najviđenijih ekonomista i akademika u zemlji.


Nazvana Alternative fur Deutschland (Alternativa za Nemačku) , grupa ima jasan cilj: “raspad evra u korist nacionalnih valuta ili manjih valutnih unija”. Stranka takođe traži da se ukinu fondovi pomoći za zemlje u problemima i demontira evropski Evropski fond za finansijsku stabilnost i Evropski mehanizam zastabilnost
“Demokratija se urušila”, navodi ovaj pokret u izjavui na svom sajtu (samo na nemačkom).”Volja naroda u vezi (odluka koje se odnose na evro) nikada nije proveravana i nije zastupljena u parlamentu. Vlada lišava birače mogućnosti da iskažu svoje mišljenje putem dezinformacija, vrši pritisak na organe vlasti, parlament i Ustavni suda, i donosi dalekosežne odluke u odborima koji nemaju demokratski legitimitet.”

U tom sentimentu, naravno, teško da ima nečeg novog. Evroskeptici su glasni svuda ovih dana, posebno u onim južnim evropskim zemljama koje su najteže pogođene krizom koja nastavlja da slabi zajedničku valutu. Pa čak i u najvećim političkim strankama, briga o putu na kome se EU trenutno nalazi predstavlja čestu temu diskusija. Ali, u Nemačkoj, kao i drugde u severnoj Evropi, najglasniji kritika evra obično je dolazila iz desničarskih populističkih stranaka.

Istaknute pristalice
Alternativa za Nemačku izgleda da se razlikuje od tog trenda, iako tek treba da proizvede manifest stranke. Njena impresivna lista istaknutih pristalica obuhvata veliki broj konzervativnih i ekonomski liberalnih univerzitetskih profesora. Najznačajniji ime na listi je Hans – Olaf Henkel, bivši predsednik Federacije nemačke industrije, ali takođe uključuje i ekonomiste, kao što su Joakim Starbati i Vilhelm Hankel, koji je bio član grupe koja osporavala grčko spasavanje uz pomoć nemačkog Ustavnog suda.

Glavni inicijator je Bernd Lučke, profesor makro ekonomije iz Hamburga, koji je bio 33 godine član Demohrišćanske partije kancelarke Angele Merkel pre nego što je napustio stranku 2011, nezadovoljan njenom odlukom da podrži spasavanje evra.”Sadašnje takozvane spasilačke politike su isključivo fokusirane na kratkoročne interese, pre svega banaka”, rekao je Lučke Frankfurter Allgemeine Zeitungu.

Alternativa za Nemačku još uvek nije formalno postala politička stranka, iako navodno planira da to učini sredinom aprila. Čak i tada, međutim, još uvek nije izvesno da će stranka biti u stanju da skupi potreban broj potpisa na vreme da bi bila uvršćena na glasački listić na opštim izborima ove jeseni – minimum 2. 000 u svakoj od 16 nemačkih država ili 0, 1 posto stanovništva svake države, koji god je manji.”Mi ćemo doneti odluku na osnovu podrške koju smo dobili”, rekao je Lučke FAZ-u.”Ali, za sada mi smo preplavljeni reakcijama javnosti.”

Politička kuća

Čak i ako stranka izadje na izbore, ostaje nejasno da li će privući značajnu podršku. Za sada, ostaje stranka” jednog pitanja” pa čak i na tom jednom pitanju postoji nedostatak jasnog konsenzusa o tome kako bi zagovornici partije u nastajanju – postupili.

Ipak, sa zabrinutošću da je zemlja postala de fakto blagajnik za ostatak evrozone, koja u Nemačkoj raste, Alternativa za Nemačku bi mogla privući priličan broj protestnih glasova od frustriranih konzervativaca. Sudeći po sve većem teškoćama sa kojima se suočava Merkel u pokušajima guranja paketa za spašavanje evra kroz parlament u Berlinu tokom poslednjih 15 meseci, nivo frustracije prema desnom centru mogao bi da bude sve veći. Lučke je i sam potvrdio da je u kontaktu sa nekolicinom evroskeptičnih parlamentaraca iz Slobodnih demokrata, Merkelovog mlađeg koalicionog partnera.

U krajnjoj liniji, međutim, uspeh stranke će verovatno imati više veze sa stanjem zajedničke valute, u trenutku kada građani izađu na birališta. Ako se kriza rasplamsa, i anti evro sentiment će porasti. To osećanje u Nemačkoj sada ima svoju “političku kuću” – Alternativu za Nemačku.

SPIEGEL

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close