/ Ekonomija / Pad prodaje cigareta u Srbiji ove godine možda 20%
BiF Analize Čitajte B&F online

Pad prodaje cigareta u Srbiji ove godine možda 20%

This post has already been read 850 times!

U prošloj godini ostvaren pad prodaje od oko 6%, dok su poreska opterećenja po paklici cigareta porasla za više od 100% u samo tri godine.

U uslovima pada kupovne moći i nastavka globalne ekonomske krize, uz rast poreza i akciza na prodaju duvanskih proizvoda, došlo je do očekivanog pada profitabilnosti cele duvanske industrije i pojave crnog tržišta. Prema rečima Davora Tomaškovića, predsednika Uprave Tvornice duhana Rovinj, u naredne četiri godine može se očekivati rast poreskih opterećenja za dodatnih 100%. Takođe, prema podacima prodaje u prva dva meseca 2013. za Srbiju se prognozira drastičan pad od čak 20%, po čemu će naša zemlja biti evropski rekorder.

smoking

Smanjena profitabilnost industrije dovela je i do pada doprinosa proizvođača duvana državnoj kasi. Ona su u 2008. iznosili preko 400 miliona evra, dok su u 2012. bili oko 250 miliona. Kao jedina nezavisna duvanska kompanija na našem tržištu Tvornica duhana Rovinj je u 2012. uplatila Srbiji 57 miliona evra doprinosa, uz prodatih 1,4 milijardi cigareta.

Što se tiče budućnosti, Tomašković navodi da se može desiti da se čitava proizvodja duvana u Evropi preseli na neki drugi kontinent zbog sve restriktivnijih zakona. “U bliskoj budućnosti najavljene su zabrane mentol i lajt cigareta regulativom EU, a proizvođači duvana neće dobijati subvencije, dok je i potrošača sve manje, pa cigarete sve više postaju luksuzan proizvod”, istakao je Tomašković.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close