/ Vesti / Rezultati francuske privrede vrlo loši
BiF Analize Čitajte B&F online

Rezultati francuske privrede vrlo loši

This post has already been read 803 times!

Francuska je do sada izbegavala da ponese ocenu “problematičnog deteta” Evropske Unije kakvu imaju Španija i Italija. Ali izgleda da će Francuskoj biti sve teže da održi korak. Najnoviji podaci o kretanjima u privredi pokazuju da stvari u francuskoj ekonomiji ne stoje dobro, i da je trend pogoršanja veoma brz.

Markitov preliminarni indeks kretanja u privredi (PMI) – koji meri mesečne promene u poslovanju privatnog sektora proizvodnje – došao je na 42, 1, što je pad u odnosu na februar kada je bio 43, 1. (Sve niže od 50 odražava pad proizvodnje.) To je najbrže usporavanje poslovne aktivnosti zabeleženo u Francuskoj još od marta 2009. Džek Kenedi, ekonomista Markit-a kaže da ovaj indeks verovatno ukazuje na loše trendove u francuskoj privredi.
“Čini mi se da taj indeks signalizira snažno opadanje privredne aktivnosti kakvo smo viđali u poslednjih nekoliko meseci, tako da sa izvesnom verovatnoćom možemo da zaključimo da je reč o trendu a ne o kratkotrajnom padu “, kaže Kenedi.”Većina povratnih informacija iz istraživanja koje smo dobili kroz odgovore ispitanika, ukazuje na opšti nedostatak sigurnosti i shodno tome ispitanici odlažu investiranje.”

U prilog pesimizmu govori i činjenica da je pomenuti PMI indeks u drugoj najvećoj evropskoj ekonomiji bio niži nego u Španiji I Italiji i dosta blizu grčkog o čemu govori i jedan Rojtersov skori izveštaj.

oland

Ono što najviše zabrinjava je koliko rezultati Francuske odudaraju na ostatak kretanja u evrozoni, koji su takodje obelodanjeni ove nedelje. Dok se PMI evrozone i njen rast BDP sinhoronizovano pomeraju, francuski PMI nije u bliskoj vezi sa BDP u poslednjih nekoliko godina. A to je loše jer, jer kako PMI odražava poslovno poverenje, obično je vodeći indikator koji signalizira rast BDP – a.

Jedan od najvećih izvora zabrinutosti je francuski sektor usluga, koji doprinosi sa oko četiri petine BDP –u Francuske. Dok je tempo opadanja industrijske proizvodnje usporio, PMI usluga je pao na 41, 9, što ukazuje na njegov najstrmiji pad od februara 2009.

“Naime u najnovijem istraživanju smo videli da su očekivanja budućih nabavki u uslužnom sektoru na najnižem nivou od decembra 2008 u osvit kolapsa Liman braders što zaista pokazuje koliko su zabrinjavajući sadašnji trendovi, kaže Kenedi, navodeći da ovaj pesimizam zauzvrat proizvodi i slabiju aktivnost.

Ali, čak i ako PMI nastavlja da pada, francuski BDP čini se prilično prilično otpornim, naročito u poređenju sa trendom evrozone. Dakle, stvari bi trebalo da bude u redu, zar ne?

Verovatno ne , kaže Kenedi, objašnjavajući daje taj zbunjujući jaz između relativno snažnog BDP I PMI Indeksa verovatno proizvod teškoća u tačnom merenju prihoda u sektoru usluga, od strane zvanične statistike. Skori pad industrijske proizvodnje u Francuskoj koji prvobitno uopšte nije bio uočen, možda pokazuje da zvanični podaci počinju da se podudaraju sa Markitovim pokazateljima.

To znači da bi jaz između ovog indeksa i linije rasta BDP uskoro mogao da se “zatvori”. Rast BDP – a za prvi kvartal ove godine mogao bi da se pokaže izuzetno niskim. Ako je tako, onda šanse da se zemlja relativno brzo oporavi postaju sve udaljenije i manje verovatne što njeni lideri nisu spremni da priznaju.

Quartz

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close