/ Vesti / Srpska nafta pretnja konkurenciji na Balkanu?
BiF Analize Čitajte B&F online

Srpska nafta pretnja konkurenciji na Balkanu?

This post has already been read 807 times!

Predstavnici Rompetrol Grupe (ROMPETROL GROUP) izrazili su bojazan da će poslovanje te kompanije na rumunskom tržištu ugroziti uvoz jeftinije sirove nafte i naftnih derivata iz Srbije. Pozivajući se na trgovinski sporazum između Srbije i Evropske unije, delegacija Rompetrola je u razgovoru sa rumunskim ministrom ekonomije Varujanom Vosganianom ocenila da će jeftinija sirova nafta i naftni derivati iz Srbije doći na rumunsko tržište u aprilu ili maju. U Rompetrolu veruju da će, osim na rumunsko, srpski naftni proizvodi uticati i na tržišta u Bugarskoj i Sloveniji.

Ministar Vosganian, kako stoji u saopštenju njegovog kabineta, rekao je da se o pitanju uvoza jeftinijih proizvoda iz zemalja van Evropske unije već raspravlja u Savetu za konkurentnost Evropske komisije.

“Već postoje određeni predlozi da se odredi minimalna zaštitna ili “ulazna” cena za robu proizvedenu van Evropske unije, a koja je namenjena njenom tržištu. Ta cena određivala bi se na osnovu troškova koji bi postojali da je ista roba proizvedena u EU” kaže se u saopštenju izdatom posle razgovora sa delegacijom Rompetrol grupe.

pumpe

Rompetrol grupa je 2007. prodata kazahstanskoj državnoj kompaniji za naftu i gas KazMunayGaz. Rompetrol grupa zapošljava 7 hiljada ljudi u 12 zemalja a najaktivnija je u Rumuniji, Moldaviji i Gruziji a posluje i u Španiji i Francuskoj.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close