/ Vesti / Zemlje BRIKS pred osnivanjem nove razvojne banke
BiF Analize Čitajte B&F online

Zemlje BRIKS pred osnivanjem nove razvojne banke

This post has already been read 790 times!

Najveće zemlje u razvoju žele da se ujedine kako bi prevazišle prepreke poput usporavanja ekonomskog rasta ili volatilnosti nacionalnih valuta osnivanjem nove međunarodne bankarske institucije koja bi mimoilazila nadležnosti Svetske banke i MMF.

BRIKS
Političke vođe država BRIKS bloka (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) danas će se započeti u južnoafričkom gradu Durbanu razgovore o početku rada move međunarodne banke i razvojnog kreditora, koji bi radio mimo Svetske banke i MMF. Oni će takođe raspravljati i o udruživanju rezervi stranih valuta kako bi se zaštitili od eventualne valutne krize. Iako među liderima BRICS postoji saglasnost o osnivanju nove razvojne banke, još uvek postoje nesuglasice oko toga kako bi ona trebalo da bude finansirana i koje će sve biti njene nadležnosti.

Ovih pet država zajedno obuhvataju 43% ljudske populacije na planeti i poseduju oko 4,4 biliona američkih dolara samo u stranim rezervama. Martin Dejvis, izvršni direktor konsultantske kuće Frontier Advisory iz Johanesburga smatra da je na pomolu veliki transfer ekonomske moći. “Očigledan je prenos moći sa tradicionalno razvijenog na svet u razvoju, zbog čega postoji veliak doza geo-političke zabrinutosti u centrima na zapadu”, kaže Dejvis. BRIKS se još ranije pobunio protiv velikih nadležnosti Svetske banke i MMF, koji su sonovani 1944. godine u Breton Vudsu u Nju Hempširu i čiji su predsednici do sada isključivo birani iz SAD i Evrope. Prošle godine SAD su izazvale dodatno negodovanje ovih zemalja kada su na čelo Svetske banke opet postavile svog državljanina, Džima Jong Kima, uprkos kandidatima iz Nigerije i Kolumbije i prethodno postignutom dogovoru o približavanju interesa zemljama iz BRIKS. “Neophodna je reforma funkcionisanja međunarodnih finansijskih institucija”, istakla je južnoafrička ministarka za međunarodne odnose Maite Nkoana Mašabane pred sastanak vođa BRIKSA.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close