/ Ekonomija / Komercijalna banka ni u narednih pet godina ne menja vlasnike
BiF Analize Čitajte B&F online

Komercijalna banka ni u narednih pet godina ne menja vlasnike

This post has already been read 4324 times!

Vlada Srbije je predložila izmenu ugovora među vlasnicima Komercijalne banke, kako bi se manjinskim akacionarima omogućilo da u narednom periodu definišu strategiju za upravljanje svojim vlasničkim udelima u banci. Kako je obajšnjeno u Ministarstvu finansija i privrede, u u pitanju je tehnički aneks, odnosno redovno usaglašavanje akcionara te banke o regulisanju međusobnih odnosa.

Najveći pojedinačni vlasnik Komercijalne banke je Republika Srbija sa udelom od 42,59 odsto, a manjinski akcionari su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Medjunarodna finansijska korporacija (IFC), nemački DEG i švedski Swedfund. Dosadašnji ugovor akcionara je isticao krajem juna ove godine, pa je Vlada, kako saznaje Biznis i finansije, požurila da pripremi novi ugovor i dobije garancije manjinskih akcionara da svoje udele u toj banci neće prodavati ni u narednih pet godina. Vladi je stalo da u vlasništvu zadrži jednu od najboljih srpskih banka.

sat

EBRD je postala manjinski akcionar Komercijalne banke 2006, kada je sa državom potpisala ugovor o dokapitalizaciji 25 odsto kapitala te srpske banke. Nova dokapitalizacija ugovorena je krajem 2009, kada su EBRD, IFC, DEG i Svedfond uložili 120 miliona evra, a država zadržala pravo da do kraja 2012. prati to ulaganje i ostane većinski vlasnik. Vlada je krajem oktobra prošle godine dokapitalizovala Komercijalnu banku, kupovinom akcija u vrednosti od 100 miliona evra, čime je država ostala većinski vlasnik sa oko 42 odsto.

Komercijalna banka, druga po tžišnom udelu u Srbiji, u prošloj godini ostvarila je jedan od najboljih finansijskih rezultata u svojoj istoriji – imala je dobitak od 4,12 milijardi dinara, što je 17,3 odsto više nego prethodne godine.

Odluka Ministarstva finansija je da što pre sredi stanje u državnim bankama. Nakon što su Agrobanka i Razvojna banka Vojvodine otišle u stečaj, slična sudbina bi mogla da zadesi i Privrednu banku Beograd. Moguće je da će tu banku preuzeti neka druga druga državna banka – ili Poštanska štedionica koja je pruzela depozite Agrobanke i Ravojne banke, ili Srpska banka na čije čelo je došao Zlatana Peručić, bivši direktor propale Beobanke, kadar Socijalističke partije Srbije i jedan od glavnih bankara Slobodana Miloševića.

 

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close