/ Vesti / Severna Koreja poziva strance da napuste Seul, turista više nego ikad
BiF Analize Čitajte B&F online

Severna Koreja poziva strance da napuste Seul, turista više nego ikad

This post has already been read 744 times!

Severna Koreja pozvala je strance da napuste Seul, prenosi Fajnenšl Tajms. Severna Koreja je pozvala strance u Južnoj Koreji da napuste zemlju sa obrazloženjem da želi da obezbedi njihovu sigurnost u slučaju rata, ukoliko tenzije na Korejskom poluostrvu eskaliraju.

“Mi ne želimo zlo strancima u  slučaju da  na teritoriji Južne Koreje  bude rata”,  prenose državni severnokorejski mediji pozivajući se na izvore iz vlade u Pjongjangu u utorak.

1

Japan je rasporedio odbrambene raketne sisteme na tri lokacije u okolini Tokija u utorak, uoči mogućeg lansiranja raketa Severne Koreje, izjavio je visoki japanski zvaničnik Jošihide Suga.
Ovaj potez usklađen je sa upozorenjima SAD i Južne Koreje da Pjongjang sprema nove provokacije. Suga je u ponedeljak rekao  da japanska vlada neće objaviti nikakvu primenu raketne odbrane, rekavši: “To će pokazati našu strategiju u Severnoj Koreji.”
Severna Koreja je zapretila da će povući svoje radnike iz industrijske zone Kaesong a možda i trajno zatvoriti ovaj zajednički projekat.
U utorak ujutru, zvaničnik Južne Koreje rekao je da se severnokorejski radnici nisu pojavili na poslu.
Pogoršanje situacije u Kaesongu usledilo je nakon što je vlada Južne Koreje saopštila da je moguć novi severnokorejski nuklearni test.

Pretnja strancima u Seulu dolazi u trenutku kada je u Južnoj Koreji rekordno veliki broj turista. Andrej Lankov, profesor na seulskom Kookmin univerzitetu i stručnjak koji proučava Severnu Koreju tri decenije smatra da Zapad pogrešno veruje da će Pjongjang napasti Južnu Koreju.

Lankov je savetovao vladu u Seulu da bombarduje medije  slikama koje pokazuju kako izgleda svakodnevni život u Južnoj Koreji i koliko ljudi vode normalan život urpkos severnokorejskim pretnjama. “Negativan uticaj na južnokorejski turizam i privredu Južne Koreje je upravo ono što Severna Koreja želi”, kaže Lankov, koji je nepopustljiv u svom uverenju da Severna Koreja neće napasti jug.

“Život [severnokorejskog lidera] Kim Džong Una je divan, bolji od bilo kog života nekog južnokorejskog bogataša. Zašto bi on želeo da to promeni?” kaže ovaj ekspert za Severnu Koreju. “On je osoba od koje zavisi to što Južna Koreja neće biti uvučena u rat”, zaključio je Lankov.

Uticaj na južnokorejski turizam
Seul se nalazi na samo 190 kilometara od Pjongjanga, i u dometu je artiljerije i raketnih jedinica severnokorejske prestonice. Međutim, nijedna zemlja još nije izdala upozorenje u vezi putovanja u Južnu Koreju.
“Ambasada nije promenila svoje stavove po pitanju bezbednosti i nismo preporučili američkim građanima koji borave u, ili planiraju da posete Republiku Koreju (Južnu Koreju)  da preduzimaju posebne mere opreza bezbednosti u ovom trenutku”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ambasade SAD u Seulu. Ne može se poreći, međutim, da neki putnici menjaju svoje planove.

Uprkos zabrinutosti, broa turista u Južnoj Koreji je velik. Prošle nedelje, korejska turistička organizacija (KTO) objavila je da je u ovoj zemlji boravio rekordan broj posetilaca za mesec mart. Po prvi put u istoriji, broj stranih turista bio je više od milion, što je 11, 9% više u odnosu na isti mesec prošle godine.

“Zabeležili smo rekord sa svakom zemljom izuzev sa Nemačkom i Japanom” prenosi CNN izjavu jednog zvaničnika. Geopolitika utiče na turističku posetu ali nije vezana za Severnu Koreju. “Mnogi od kineskih turista koji bi išli u posetu Japanu sada dolaze u Južnu Koreju zbog ostrvskih sporova između Kine i Japana”, objašnjava taj južnokorejski zvaničnik. Oko 12. 000 posetilaca iz Kine svakoga dana ulazi u Južnu Koreju, kako bi išli na krstarenje.

Najveća južnokorejska kompanija Korean Air, kao i nekoliko velikih hotela u Seulu nisu imali značajnije otkazivanje rezervacija. Tokom  prošlog vikenda Imjingak, oblast u okviru demilitarizovane zone (DMZ) koja je popularna kod turista, imala je mali pad u poslovanju. Iako su parkinzi bili krcati autobusima sa kineskim turističkim grupama i korejskim porodicama na jednodnevnim izletima, u DMZ su izgleda  imali manje posetilaca.

A tourist poses with a DMZ sign in front of the DMZ Pavillion.
“Imali smo smanjenje poslovanja od oko 20% , ali to nije loše”, kažu proizvođači hot dogova koji ovde rade u poslednjih 30 godina. “Sličan pad posetilaca smo imali tokom granatiranja jednog ostrva”. Taj incident desio se 2010, kad su dva civila i dva južnokorejska marinca preminuli posle napada severnokorejske vojske.

Profesor Lankov smatra da kineski turisti nisu uznemireni jer zvanični kineski mediji izveštavaju o zatezanjima na poluostrvu u znatno mirnijim tonovima od zapadnih.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close