Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: „Zloupotreba položaja“

B&F reč nedelje: „Zloupotreba položaja“

by bifadmin

S obzirom na činjenicu da je „zloupotreba položaja“ prošle nedelje samo šest puta pomenuta u medijima, javno mnjenje moglo bi biti uvereno da živimo u zemlji poštenih direktora, koji se kroz život vode kategoričkim imperativom – Kantovom idejom najčistijeg morala.

Zloupotreba polo_aja 2

Doduše, ranije se u toku jedne nedelje reč „zaduženost“ pojavila samo dva puta i to u istom mediju, što ne bi čudilo da živimo u Luksemburgu ali s obzirom na činjenicu da je domaći javni dug 60% BDP-a a spoljni čak 90% prava je zagonetka zašto se mediji ne bave ovim problemom u dovoljnoj meri.

Još jedan razlog da se bave ovim pitanjima, posebno zloupotrebom položaja, je promena pravne regulative u ovoj oblasti odnosno to što kovanica „zloupotreba službenog položaja“ više neće postojati u Krivičnom zakoniku, ali postojaće slična krivična dela, preciznije definisana, za koja će, nadamo se, kao kazna biti predviđena mogućnost oduzimanja imovine.

macka

Do sada su oni koji su osuđeni za pribavljanje lične koristi na osnovu svojih (obično političkom linijom stečenih) funkcija, „odrađivali“ po nekoliko godina u zatvorima i vraćali se svojim vilama sa lavićima.

Prošle nedelje o zloupotrebi položaja najviše se pisalo 29. aprila (četiri puta) ali razlog tome je i činjenica da je tada bivšem tunižanskom predsedniku Ben Aliju izrečena treća doživotna robija delom zbog zloupotrebe službenog položaja. Istog dana pisalo se i o istrazi protiv osmoro osumnjičenih u aferi kosovske klinike Medikus zbog organizovanog kriminala, trgovine ljudima, ali i zloupotrebe službenog položaja, kao i o optužnici za zloupotrebu službenog položaja za izgradnju zatvorenog bazena u Kragujevcu.

Zloupotreba polo_aja

Najviše su o zloupotrebi položaja pisali Kurir (33%), Informer i Alo (po 17%), Pregled (16%) a od televizija ova kovanica se najčešće nalazila u kratkim vestima na Pinku 2.

realtime_logo

Da podsetimo, svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...