Home VestiEkonomija Birokratija koči direktne strane investicije

Birokratija koči direktne strane investicije

by bifadmin

Samo 30% SDI (direktnih stranih investicija) u zemlji potiče od svetskih investicionih lidera, koji vide Srbiju kao strateški povoljno pozicioniranu državu, ali su još uvek uzdržani zbog nekoliko faktora.

Najnovija studija “Optimizacija priliva SDI kreiranjem odgovarajućih determinanti na slučaju Srbije” koja je nastala u saradnji sa predstavnicima stranih komora i kompanija u zemlji, deo je EMBA disertacije Petra Petrovića, generalnog direktora nemačke kompanije GEA Farm Technologies Serbia, na Univerzitetu u Šefildu. Prema Petrovićevim rečima zemlje regiona Centralne i istočne Evrope nisu daleko odmakle i Srbija bi, uz pravilnu strategiju, mogla lako da ih stigne i prestigne jer ima tu prednost da može da predstavlja čvorište („hub“) za tržište Balkana, odnosno za oko 20 miliona stanovnika.

birokratija

„Približno tek oko 30% SDI u Srbiji dolazi iz zemalja koje su svetski investicioni lideri. Kako bi se to promenilo, najpre je potrebno promeniti birokratiju vezanu za investicije i nastup stranih kompanija u zemlji. S druge strane, njihovi predstavnici su u intervjuima za studiju isticali kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu koja ne košta puno“, istakao je Petrović. On je, prilikom predstavljanja rezultata studije, podvukao i važnost tzv. „svetionik“ projekata velikih međunarodnih kompanija, kao što je investicija Fijata u Kragujevcu. Ipak, kada je reč o budućim planovima kompanija koje su investirale u Srbiju, čak 71,3% njih navelo je da će proširiti svoj biznis dodatnim ulaganjima u zemlji u naredne tri godine. Samo 6,3% navelo je da će smanjiti svoj obim poslovanja u istom periodu.

Među prisutnima na predstavljanju rezultata studije bio je i direktor Britanske privredne komore u Srbiji Majkl O’Liri Kolins koji je izdvojio pretranu birokratiju, ali i korupciju, kao negativne faktore u poslovnoj klimi Srbije. „Kako bi neki strani biznis otpočeo sa radom i ulaganje bilo ostvareno potrebno je 27 različitih propisa i nekoliko godina čekanja. Takođe je i percepcija korupcije u Srbiji među stranim investitorima još uvek visoka, pa i to odmaže u startu njihov eventualni dolazak. U tom smislu ne pomaže ni nedavna izjava ministra Ilića da „radnici barem kraduckaju malo“, što samo potvrđuje koliko je to sistemski ukorenjen problem“, istakao je O’Liri.

Marko Miladinović

Pročitajte i ovo...