Home VestiEkonomija Francuska ponovo u recesiji

Francuska ponovo u recesiji

by bifadmin

Danas su objavljeni zvanični podaci koji pokazuju da se francuska ekonomija smanjila za 0,2% u prvom kvartalu ove godine, zabeležila pad šest meseci za redom i ponovo ušla u recesiju. Predsednik Oland zatražio hitne reforme ekonomskog sistema.

francois-hollande

Uz rekordnu nezaposlenost i smanjeno poverenje investitora i nacionalnih poslodavaca Francuska je ponovo ušla u recesiju. Međutm, za razliku od ekonomija Grčke, Kipra, Irske ili Slovenije, recesija treće po veličini evropske ekonomije može predstavljati ogroman problem izgledima za skori oporavak evrozone. U istom kvartalu Nemačka ekonomija napredovala je za veoma skromnih 0,1%.

Sada se već može konstatovati da je Francuska ušla u najgoru recesiju od Drugog svetskog rata. Ove vesti su došle na prvu godišnjicu Olandovog predsedavanja. Evropska komisija je ranije upozorila da će Francuska najverovatnije ući u recesiju u prvom ili drugom kvartalu, kao i da će čitava evrozona završiti godinu sa gubitkom od 0,4%. Evropska centralna banka je smanjila kamatne stope u Francuskoj na rekordni minimum od 0,5% kako bi stimulisala ekonomski rast u zemlji. Međutim, umesto toga očekuje se dalji rast deficita na 3,9% BDP. Stopa nezaposlenosti u Francuskoj, iako na rekordno visokom nivou za državu, sa 10,6% i dalje je ispod proseka evrozone od 11,4% u 2012. i daleko ispod Španiej i Grčke, koje beleže oko 27% nezapsolenih.

Pročitajte i ovo...