Home VestiEkonomija Grundfos otvara svoju prvu fabriku u Srbiji

Grundfos otvara svoju prvu fabriku u Srbiji

by bifadmin

Grundfos, vodeći proizvođač pumpi za vodu, otvara svoju prvu fabriku u Srbiji, jednu od najvećih fabrika u regionu. Sa investicijom od oko 50 miliona EUR ova fabrika predstavlja ne samo jednu od najvećih investicija u proizvodnju u Srbiji, već i jednu od najvećih regionalnih investicija uopšte. Grundfos očekuje da će povećati broj zaposlenih sa 149 na 350 do kraja 2014. godine.

grundfos pumpe

Inače, prve pripreme za pokretanje proizvodnje u Srbiji načinjene su 2009. godine, kada je Grundfos kupio 150.000 kvadratnih metara zemljišta za izgradnju nove proizvodne platforme u Inđiji. Međutim, zbog globalne ekonomske krize, početak planirane izgradnje nove fabrike je odložen. 2010. godine odlučeno je da se počne sa domaćom proizvodnjom u iznajmljenim objektima u Novoj Pazovi. Nova fabrika se prostire na površini od 26.000 kvadratnih metara i predstavlja prvu fazu proizvodne platforme koju Grundfos planira da uspostavi u Srbiji.

Prva Grundfos pumpa u Srbiji proizvedena je 11. aprila 2011. godine, a u oktobru 2012. godine ih je bilo već milion. Ambicije kompanije Grunfos prema Srbiji su velike, napravljen je i idejni projekat za još dve fabrike u Inđiji. Međutim, rast Grundfosa u Srbiji, kompetentni kadrovi u regionu, kao i uspeh prve faze proizvodnje predstavljaju glavne parametre kada je reč o odlučivanju o budućim koracima.

Pročitajte i ovo...