Home VestiIT i nauka Inovacija domaćih stručnjaka: Telefonska dijagnoza melanoma

Inovacija domaćih stručnjaka: Telefonska dijagnoza melanoma

by bifadmin

Preduzeće Teleskin iz Beograda i kompanija Majkrosoft predstavili su mobilnu aplikaciju za otkrivanje melanoma i ranih simptoma raka kože „ScinScan“, za koju su domaći stručnjaci dobili glavnu godišnju nagradu na svetskom takmičenju Majkrodsofta, u kategoriji najveće inovacije u zdravstvu. Ova Windows Phone aplikacija omogućava korisnicima da sami snime mladeže, pošalju snimak mreži lekara i dobiju odgovor da li postoje rizične promene. U beogradskoj kompaniji kažu da je za sada on line uspostavljanje dijagnoze besplatno, dok će se ubuduće dodatni pregledi i stručna mišljenja lekara naplaćivati.

 

Jedan od autora rešenja, dr Jadran Bandić, objašnjava da je prepoznavanje ranih simptoma raka kože od presudne važnosti za uspenšno izlečenje. Podsećajući da se kod melanoma registruje veći porast obolevanja u odnosu na sve druge vrste karcinoma, Bandić je istako da zdravstvene službe nemaju kapacitete da svima na vreme izađu u suret, pa je ova aplikacija i napravljena kako bi se korsinici što lakše povezali sa lekarima. Aplikacija može da se pruzme sa Windows Store, i njen razvoj je samo korak ka ostvarenju mogućnosti koje nosi Cloud platforma, istakli su predstavnici dve kompanije.

 phone-8

Sava Marinković, jedan od osnivača Teleskina, krajem prošle godine je proglašen za najinovatnijeg domaćeg preduzetnika u okviru takmičenja „Preduzetnik godine“ koje organizuje revizorsko konultantska kompanija Ernst&Young. Marinković, koji je po završetku „Harvard Business School“ sticao preduzetničko iskustvo u zajedničkim projektima sa studentima MIT (Massachusetts Institute of Technology) i radio za svetskog giganta GE Healthcare u Parizu kao direktor sektora za nanotehnologije za Evropu i Aziju, prepoznao je mogućnost da se znanje domaćih naučnika pretoči u komercijalni proizvod. U partnerstvu sa profesorom Mašinskog fakulteta dr Đurom Korugom i hirurgom dr Jadranom Bandićem osnovao je u Srbiji preduzeće TeleSkin, čija je osnovna delatnost razvoj jednostavnih hardverskih i softverskih rešenja namenjenih lekarima kao pomoćno sredstvo u boljem postavljanju dijagnoza melanoma, kancera kože i biofizičkog stanja kože pri neinvazivnim metodama.

Pročitajte i ovo...