Home VestiIT i nauka Inovacije koje će u narednoj deceniji imati veliki uticaj na ekonomiju

Inovacije koje će u narednoj deceniji imati veliki uticaj na ekonomiju

by bifadmin

Teško je sa preciznošću predvideti koje će tehnologije i tehnološki trendovi na nas uticati i menjati nam živote. Nemilosrdna parada svežih tehnologija se već uveliko odvija na više frontova. Sa pojavom interneta samo nekolicina je na pravi način shvatila moć koju on sa sobom nosi, moć menjanja i stvaranja novih industrija i kreiranja novih zanimanja, što se kasnije pokazalo istinitim. Ali neće svaka nova tehnologija koja ispliva menjati način na koji vodimo naše poslovne i privatne živote, dok neke istinski imaju potencijal da poremete status quo i utiču na tok ljudkih života. Zato ne možemo a da se ne zapitamo šta će biti sledeće.

U poslednjem izveštaju Instituta McKinsey, navedena je lista od dvanaest tehnologija koje bi mogle da imaju značajan uticaj na ekonomiju, donoseći joj između 14 i 33 biliona dolara do 2025.godine. Autori izveštaja iznose mišjenje kako će ove tehnologije tačno izgledati, njihove dobre strane, kao i izazove sa kojima će se najverovatnije suočavati. Izveštaj je baziran na dubinskoj analizi i proceni koliko bi one mogle da utiču i budu korisne na više polja, uključujući i potrošački višak koji bi bio otsvaren boljim kvalitetom proizvoda, nižim cenama, čistijom i urednijom životnom sredinom i boljim zdravstvom. U izveštaju je navedeno da je značajan podatak da će deo ovog ekonomskog potencijala biti pretvoren u novi prihod koje će kompanije usvojiti i koji će značajno doprineti rastu bruto društvenog proizvoda.

grafikon

Ideje za neke od ovih 12 tehnologija su nam već bliske, dok su neke pravo iznenađenje. Napredna robotika, koja podrazumeva robote koji bi posedovali spretnosti i inteligenciju čoveka, sposobnost da osećaju i razmišljaju kao ljudi, zatim očuvanje energije koje bi omogućilo uvođenje električne energije i na najzabačenija mesta na na planeti, mobilni internet, automatizacija znanja i posla, povezivanje i umrežavanje mašina i ljudi, cloud tehnologija koja bi omogućila držanje većeg broja podataka na manjem prostoru i bolje upravljanje njima, autonomna vozila, 3D štampanje, napredne materijale, napredno istraživanje fosilnih goriva i pronalaženje načina za njihov oporavak i obnovljiva energija, primeri su tehnologija koje će u godinama koje su pred nama nesumnjivo uticati na naš način života.

Izvor: Biznis Insajder

Katarina Marinković

Pročitajte i ovo...