Home Posle 5 Jedan Banksijev grafit mogao bi biti prodat i za million dolara

Jedan Banksijev grafit mogao bi biti prodat i za million dolara

by bifadmin

Jedan mural poznatog uličnog umetnika Banksija koji je početkom godine uklonjen sa londonskih ulica mogao bi uskoro biti ponuđen na prodaju na jednoj privatnoj izložbi u istom gradu, za čak million dolara.

Da podsetimo, Banksi je inače pseudonim poznatog umetnika grafita, političkog aktivistu, borca protiv globalizacije i slikara. O njemu se zna samo da je rođen 1974. godine u Bristolu i da se školovao da bude mesar ali su ga ambicije odvele negde drugde. Proslavio se kao kritičar velikih korporacija, britanske vlade, američkog “nametanja demokratije”, kapitalizma koji ne brine o zaštiti sredine, nejednakosti i drugih negativnih trendova. Svoje poznate grafite on ne prodaje sam već to rade aukcionari koji potom ostavljaju problem uklanjanja istih u rukama kupaca.

banksi

Drugačiji je međutim slučaj sa grafitom pod nazivom “Robovski rad” (Slave labour) koji će 2. juna biti prikazan u izložbenom prostoru Sincura grupe. Ovaj grafit prikazuje dete-radnika koje nagnuto nad šivaćom mašinom šije britansku zastavu. To je kritika jubileja kraljičine vlade koja se prvobitno se nalazila na jednoj od prodavnica iz lanca Poundland trgovina. Međutim, u februaru je grafit uklonjen odatle, da bi se već krajem istog meseca pojavio na jednoj aukciji u Majamiju gde je nuđen za 500.000 dolara. Međutim, u poslednjem trenutku je povučen iz prodaje a sada je cilj aukcionara da grafit bude prodat nekome ko će ga zadržati u Velikoj Britaniji. Možda za million dolara.

Izvor: Blumberg

Pročitajte i ovo...