Home VestiEkonomija Meksiko Siti je novi Detroit

Meksiko Siti je novi Detroit

by bifadmin

Od kada je proglašen NAFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini na severnoameričkom kontinentu) proizvodnja automobila u Meksiku popela se na 20% za čitav kontinent, a 1990. godine iznosila je tek 6%.

American Fuel Up On Cheaper Gas Over The Border Of Mexico
Meksiko je postao četvrti po veličini izvoznik automobila na svetu. Proizvođači širom planete dolaze u ovu zemlju kako bi iskoristili niske cene rada i privredno okruženje koje podstiče izvoz. Automobili iz Meksika putuju na sve meridijane, ali 63% izvoza se ostvaruje u Sjedinjene Države. Takođe, 45% izvezenih automobila je od proizvođača čija sedišta su Evropi i Aziji.

Cena rada je jeftinija nego u Kini, a fabrike u zemlji rade i po 20 sati dnevno, kakav je slučaj Nisanovog pogona. Geografska prednost je i čvorište ka Svernoj i Južnoj Americi, dok čak 44 trgovinska sporazuma koja olakšavaju izvoz sa velikim ekonomijama kao što su SAD, Japan, EU, Izrael, samo podstiču dalji rast proizvodnje. Najnoviji podaci kazuju da je u aprilu proizvodnja skočila za čak 15,6%. Mazda, Honda, Nisan i Audi su najavli otvaranje novih fabrika tokom narednih nekoliko godina, a govori se i o dolasku nemačkog BMW-a.

Pročitajte i ovo...