Home VestiEkonomija OECD upozorava na visoku stopu nezaposlenosti

OECD upozorava na visoku stopu nezaposlenosti

by bifadmin

Evrozona će još više utonuti u recesiju a SAD i Japan se nalaze na blagoj putanji rasta, saopštio je OECD rano u sredu, predstavljajući svoj globalni izveštaj u kojem su, kao i u nešto ranije objavljenom izveštaju MMF, redukovane očekivane stope rasta u svetu.

U svojoj najnovijoj prognozi OECD upozorava da je najveći izazov za vlade država članica ove organizacije rekordna stopa nezaposlenosti.
Kao i Međunarodni monetarni fond i OECD u vojoj najnovijoj prognozi upozorava na razlike u stopama rasta u različitim svetskim regionima. OECD očekuje da će globalni realni bruto domaći proizvod porasti za 3,1 procenata u 2013 sa mogućnošću da se ubrza na 4 odsto u 2014. To su nešto pesimističnije prognoze od prethodnih novembarskih kad je u 2013 prognoziran rast od 3,4 odsto i 4,2 odsto u narednoj godini.

oecd

Očekuje se da će se zemlje OECD oporavljati dosta sporijim tempom od od 1,2 odsto ove godine i 2,3 odsto u 2014, što ukazuje na sve veće oslanjanje na zemlje u razvoju i njihov doprinos globalnom rastu.Prema OECD izveštaju, evrozona će doživeti kontrakciju od 0,6 % da bi u 2014, zabeležila rast od 1,1%. najjača ekonomija evrozone, Nemačka će, prema istom izvoru ove godine zabeležiti rast od 0,4 odsto i 1,9 odsto u 2014.godini.

Pročitajte i ovo...