Home VestiPolitika i društvo Srbija ima i svoja rešenja za “zelenu” gradnju

Srbija ima i svoja rešenja za “zelenu” gradnju

by bifadmin

Srbija u pogledu energetske efikasnosti u građevini zaostaje nekoliko godina za razvijenim zemljama Evrope, gde su ubrzano smanjenje rezervi neobnovljivih izvora energije, globalno zagrevanje, efekat staklene bašte i pitanja održivog razvoja prioritet.

Potrošnja energije u svetu se značajno povećala poslednjih 30 godina, a s njom i emisija ugljen dioksida. Kao odgovor na utvrđeno stanje Evropska unija je ciljeve usmerila da do 2020. godine dostigne formulu tri puta po 20 odsto: 20 odsto smanjenja potrebne količine energije, 20 odsto smanjenja emisije ugljen-dioksida i drugih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte i 20 odsto povećanja korišćenja energije iz obnovljivih izvora.

zelene zgrade

Ovi ciljevi se odnose i na našu državu jer zbog pristupanja Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope, Srbija takođe ima obaveze koje mora da ispuni.

Problem naše zemlje datira još iz šezedestih godina, perioda socijalističke gradnje, masovne pojave stanova za “radničku klasu” veoma niskog kvaliteta a samim tim i nikakve energetske efikasnosti. Delovi grada, kao što je Novi Beograd, građeni su sistemom montažne gradnje, bez bilo kakvih energetskih performasi.

Smanjenje debljine pojedinih elemenata ovakve gradnje, kao što su spoljašnji zidovi direktno je uzrokovalo veliku toplotnu provodljivost zidova, hladnoću i pojavu buđi. Procenjeni gubitak energije na godišnjem nivou iznosi više od 150 KWh/m2 po domaćinstvu.

Ima li Srbija rešenje?

Novina u oblasti građevine je uvođenje “energetskog pasoša”, bez koga ni jedan novosagrađeni objekat ne može da dobije upotrebnu dozvolu. Za sada ovaj dokument poseduje 31 preduzeće u Srbiji.

Energetski pasoš sadrži opšte podatke o zgradi, klimatske i termo tehničke karakteristike, kao i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava objekta.

Pravilnikom o “energetskom pasošu” utvrđeno je razvrstavanje zgrada u osam energetskih razreda od ”A+“ što je ocena za najveću energetsku efikasnost , do ”G“ što je ocena za najmanju. Nove zgrade minimalno moraju zadovoljavati uslove za kategoriju “C“ što znači da potrošnja energije ne sme biti veća od 65 kilovata po kvadratnom metru godišnje, što je na nivou evropskog proseka.

Da Srbija ipak ima rešenje za poboljšanje situacije na polju energetske efikasnost dokazuje međunarodno priznat patent kompanije Quattro Houses – Q sistem koji je ove godine predstavljen srpskoj javnosti.

Q sistem omogućava visoku energetsku efikasnost objekata po izuzetno pristupačnoj ceni, sa rekordnom brzinom završetka radova. Sam naziv kompanije koja je vlasnik Q sistema, Quattro ukazuje na visoku zaštitu od četiri negativne pojave: uragani, poplave, zemljotresi i vatra a istovremeno ukazuje na mogućnost gradnje svih vrsta objekata na sve četiri strane sveta.

Novina Q sistema je u neprekinutoj i hermetički zatvorenoj izolaciji, koja je smeštena u prefabrikovanim betonskim panelima, objašnjava autor patenta Jovan Nikolić.

“Objekti Quattro Houses postižu visoku energetsku efikasnost i štede energiju i do 80 odsto. Brzina gradnje je izuzetna. Sedmospratna zgrada se gradi za 90 dana umesto za 365, a kuća od 100 kvadrata za trideset dana. Prilikom gradnje koriste se paralelna vremena. Dok se priprema teren, odnosno vrše iskopavanja temelja, u fabrici proizvodimo panele. Svi proizvedeni elementi su potom uklopljeni u celinu, po principu zid-zid i zid-plafon, a stubovi kojima se povezuju se izlivaju betonom”, kaže Nikolić.

Izolacija u Quattro objektima je hermetički zatvorena, tako da u slučaju požara ne može da gori, širi vatru ili gasovima ugrožava živote. Nakon vatrene stihije ona se jednostavnim “punjenjem” zidova vraća gde je i bila pre nesreće bez rušenja zidova.

Q sistem je po pitanju energetske efikasnosti prevazišao kategoriju “C” kao poželjnu za dobijanje energetskog pasoša, i ulazi u kategoriju B.

Energetska efikasnost privlači strane investitore

Jovan Nikolić je sedam godina radio na patentu kako bi pronašao rešenje za izbegavanje takozvanih termalnih mostova, rasipnika energije i uzročnika stvaranja vlage, kondenzacije i buđi. Za ovaj patent dobio je prestižnu nagradu Lafarge-a, najveće svetske kompanije za proizvodnju cementa za jedan od najboljih projekata u oblasti inovativne ekološke gradnje u Evropi.

Iako je interesovanje za ovaj patent u srpskoj javnosti veliko, značaj nove Q tehnologije prvi je prepoznao austrijski investitor, koji će narednih meseci ulagati u izgradnju fabrike Quattro panela u Staroj Pazovi i prvi put u svetu primeniti novu tehnologiju gradnje na ovakvom postrojenju.

Dodatno, nove tehnologije i otvaranje fabrika za njihovu primenu znači i više radnih mesta, ali i mogućnost izlaska na strana tržišta sa čisto srpskim brendom.

Pročitajte i ovo...