Home VestiPolitika i društvo Stipendisti Filip Morisa pokrenuli prvu astronomsku opseravatoriju u Nišu

Stipendisti Filip Morisa pokrenuli prvu astronomsku opseravatoriju u Nišu

by bifadmin

Zahvaljujući studentskom projektu „Astronomija iz fotelje“, koji je realizovan uz podršku kompanije Filip Moris, Niš je danas dobio prvu astronomsku opservatoriju, jedinu te vrste u nišavskom okrugu. Opservatorija je rezultat projekta koji sprovodi petočlani tim studenata Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta i članova Astronomskog društva „Alfa“ u okviru Programa „Pokreni se za budućnost“.

Kako bi astronomija i posmatranje astronomskih pojava bilo dostupno širem građanstvu, obezbeđena je oprema za posmatranje noćnog neba i Sunca i montirana je kupola na krovu Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Sredstva za opremanje opservatorije od blizu milion dinara obezbedila je kompanija Filip Moris.

Kupola na krovu PMF-a

Kroz podršku angažovanim studentima iz Niša i njihovim dobrim projektnim idejama Filip Moris je u okviru Programa „Pokreni se za budućnost“ od 2004. podržao sprovođenje 77 studentskih projekata od kojih je svaki na svoj način doprineo unapređenju i modernizaciji uslova života u našem gradu“, rekla je Jelena Preradović-Stevanović, predstavnik kompanije Filip Moris za odnose sa zajednicom.

Posebna novina i pogodnost koju je studentski tim obezbedio poklonicima astronomije je što su sva posmatranja dostupna i putem interneta na www.teleskoponline.info. Oprema može da se kontroliše u potpunosti preko računara, pri čemu je rukovanje jednostavno i zahteva samo stabilnu internet konekciju.

Nakon otvaranja, tim „Astronomija iz fotelje“ uz podršku Programa „Pokreni se zabudućnost“, PMF-a i Društva „Alfa“ nastavlja rad na promociji nauke i popularizaciji astronomije. Opservatorija će biti otvorena za organizovane grupne posete učenika, studenta, zainteresovanih građana, a biće organizovana predavanja za sva aktuelna dešavanja i pojave na nebu, kao i direktni prenosi na internetu.

Pročitajte i ovo...