Home VestiEkonomija U Kini se piramidalna prevara kažnjava smrću

U Kini se piramidalna prevara kažnjava smrću

by bifadmin

Sud u kineskoj provinciji Žejang osudio je jednu poslovnu ženu na smrtnu kaznu, pošto je varala svoje klijente i preko nelegalnog fonda skupila 69,7 miliona dolara.

china_prison_52617531

Lin Haian je prikupila 640 miliona juana, najviše od ličnih prijatelja i bivših sradnika kako bi investirala u hartije od vrednosti. Međutim, kada su njeni planovi pošli po zlu, počela je da laže ulagače o povraćaju sredstava i koristila doprinose novih učesnika kako bi vraćala dugove starim. U Kini je samo od 2011. 4.170 osoba proglašeno krivim zbog finansijskih prevara, sa presudama od pet godina zatvora do smrtnih kazni. „Broj smrtnih kazni među korumpiranim državnim funkcionerima i izvršnim direktorima javnih preduzeća koji su proglašeni krivim mnogo je manji nego kod privatnih preduzetnika“, napominje šangajski advokat Li Honghua.
Pojedinci poput osuđene Lin suočavaju se sa veoma oštrim kaznama, dok se u javnosti konstantno pojavljuju izveštaji o spekulativnom poslovanju državnih finansijskih institucija, najčešće kroz pretvaranje korporativnih i opštinskih zajmova u finansijske proizvode sa visokim prinosom za klijente u maloprodaji. Na presudu za Lin uložena je kazna, a zanimljivo je da je prošle godine iz istih razloga osuđena Vu Jing, kojoj je posle žalbe kazna umanjena na doživotni zatvor.

Pročitajte i ovo...