Home VestiEkonomija Budžet gubi 60 miliona evra zbog nelegalne trgovine rezanim duvanom

Budžet gubi 60 miliona evra zbog nelegalne trgovine rezanim duvanom

by bifadmin

Rastuća tržišta nelegalnog rezanog duvana realnost su u zemljama regiona Zapadnog Balkana i Centralne Evrope. Očekuje se da bi ovo ilegalno tržište duvana moglo do kraja godine da umanji budžetske prihode od akciza u Srbiji za bar 60 miliona evra. U Bosni i Hercegovini manjak u budžetu može da dostigne 30 miliona evra, a u Poljskoj čak 120 miliona evra.

„Nelegalna trgovina značajno ugrožava budžetske prihode, posebno u Srbiji gde se državni budžet u velikoj meri oslanja na prihode od akciza i PDV-a na duvanske proizvode. Dok u zemljama EU prihodi od akcize na duvan najčešće predstavljaju do 3% ukupnog budžeta (u Francuskoj 1%, Nemačkoj 1,2%, Italiji 1,5%), u Srbiji je u 2012. godini skoro 10% budžetskih prihoda upravo zavisilo od akciza na duvanske proizvode“, istakao je Kris Vuds, novi generalni director kompanije Japan Tobacco International za Zapadni Balkan, na Samitu ministara finansija i guvernera Jugoistočne Evrope.

Samit ministara i guvernera - Becici - Kris Vuds JTI

U cilju zaštite budžetskih prihoda, prilikom formiranja akciza na duvanske proizvode treba posebno voditi računa o tri faktora: akciznim stopama u susednim zemljama, spremnosti državnih organa da obezbede poštovanje propisa i kupovnoj moći domaćih potrošača.

„Ključni faktor koji podstiče nelegalnu trgovinu je zanemarivanje kupovne moći potrošača.

Indeksi pristupačnosti duvanskih proizvoda u regionu su na nivoima onih koji su uzrokovali visok stepen nelegalne trgovine na brojnim tržištima Evrope“, izjavio je Kris Vuds i dodao: „Deo rešenja je kalendar postepenog povećavanja akciza. Srbija ima takav kalendar i on predviđa postepeno povećanje akciza do kraja 2016. godine. Rumunija je usvojila kalendar za period od 2011. do 2018. godine, a Makedonija čak za deset godina, od 2013 do 2023.“

Pročitajte i ovo...