Home VestiEkonomija Cene na Produktnoj berzi miruju

Cene na Produktnoj berzi miruju

by bifadmin

Cene osnovnih poljoprivrednih proizvoda miruju. To je generalna konstatacija trgovanja preko „Produktne berze“ u Novom Sadu u protekloj nedelji. Jedini tržišni faktor koji bi mogao da podstakne cenovna pomeranja u ovom trenutku jeste pad vrednosti domaće valute. Međutim, s obzirom da se izvoznici takoreći i ne pojavljuju na tržištu, ova okolnost ne igra toliko značajnu ulogu u kreiranju tržišta, pa ni njen uticaj nije toliko bitan. U periodu 03.06.-07.06. u trgovanju preko novosadske berze realizovan je promet od ukupno 1.667 tona robe čija je ukupna finansijska vrednost iznosila 36.007.820 dinara. Količinski obim prometa je veći za 32,72%, dok je finansijska vrednost prometa u porastu za 10,27% u odnosu na upoređujuće podatke iz prethodne nedelje.

Kako se približava žetva, tržište pšenice je sve aktuelnije. Sa jedne strane, pšenica prošlogodišnjeg roda svojom stabilnom tržišnom pozicijom u velikoj meri relaksira tržište, a sa druge strane očekivanja od novog roda hlebnog zrna idu u pravcu daljeg poboljšanja bilansne slike ove robe, što takođe navodi na zaključak da bismo u ekonomsku 2013/14 godinu mogli da uđemo sa jednim stabilnim i relativno predvidivim tržištem. U proteklom nedeljnom periodu cena pšenice je iznosila 24,35 din/kg (22,55 bez PDV) i u odnosu na prethodnu nedelju to je rast za 0,21%. Interes za trgovanjem pšenicom novog roda na terminskom tržištu ove godine je nešto slabiji nego prethodnih godina. Jedan od razloga svakako se nalazi u napred navedenim konstatacijama. Ponuda pšenice roda 2013. godine koja je pronašla svog kupca je iznosila 17,28 din/kg (16,00 bez PDV).

Pošto je prethodne nedelje došao do svog apsolutnog ovosezonskog cenovnog minimuma od 18,80 din/kg bez PDV, kukuruz je u nedelji za nama imao blagi tržišni oporavak. Naime, iako je prosečna cena trgovanja koja je u protekloj nedelji iznosila 20,60 din/kg (19,07 bez PDV) za 1,10% niža od prosečne cene trgovanja u prethodnoj nedelji, na samom kraju nedelje, kukuruzom se trgovalo i po ceni od 19,30 din/kg bez PDV. Možda je rano govoriti o procenama novog roda, ali izgled useva uliva nadu da će srpski izvoznici ponovo imati dovoljno raspoloživih količina da našu zemlju vrate na mapu najznačajnijih regionalnih, pa i svetskih izvoznika ove, značajne komponente za stočnu ishranu.

hleb

Soja je bila predmet dva kupoprodajna ugovora na berzanskom tržištu, a postignuta je prosečna cena trgovanja od 64,55 din/kg ( 59,77 bez PDV), što predstavlja pad u odnosu na cenu trgovanja u prethodnoj nedelji od 0,79%.

PRODEX

PRODEX je u odnosu na prošli petak u porastu za 1,03 indeksih poena i na dan 07.06. iznosi 228,68 indeksnih poena.

SVET

U Sjedinjenim Američkim Državama cena pšenice je bila pod pritiskom loših vremenskih uslova, iako su prognoze proizvodnje nove pšenice za ostatak sveta uglavnom dobre. Na pad cene je uticala i vest o pojavi GMO pšenice, a zemlje uvoznice čekaju dodatne informacije. Pored Japana svoje porudžbine su otkazali i J. Koreja i Meksiko.

Vremenski uslovi su i dalje jedan od faktora koji opredeljuje trgovce na koji smer kretanja cene kukuruza će se kladiti. Protekle nedelje vreme je dozvolilo da se setva obavi na određenim površinama, pa je njen napredak povukao i cenu na dole. Setva je zavšena na 91% površina (86% prošle nedelje, 100% prošle godine,a 95% je petogodišnji prosek). Mnogi proizvođači su izjavili da neće kukuruz zamenuti sa sojom, ali da su zabrinuti za njive koje su kasno posejane.

Cena julskog fjučersa na pšenicu se nije značajno menjala, tj. pad je iznosio svega 0,14%. Za razliku od pšenice, cena kukuruza je poskupela za i to za 1,37%.

Pročitajte i ovo...