Home VestiEkonomija Dežer: U Srbiji treba smanjiti uticaj monopola i reformisati tržište rada

Dežer: U Srbiji treba smanjiti uticaj monopola i reformisati tržište rada

by bifadmin

Vensan Dežer, šef delegacije EU u Srbiji, smatra da se uticaj države na srpsku ekonomiju manifestuje na više načina, kao i da izazovi u srpskoj privredi sežu dalje od problema iz prošlosti.

Vincent Dezer

„Gledajući u budućnost, strukturne reforme su neizbežne u brojnim oblastima, uključujući stimulisanje zapošljavanja kroz reformu tržišta rada, reviziju Zakona o radu, ali i penzioni sistem. Nedavni rast stopa doprinosa za penzije mogao bi da dovede do finansijskog jačanja penzionog fonda, ali potrebno je još rada da bi penzioni sistem bio manje zavisan od finansiranja iz državnog budžeta. Takođe, neophodna je modernizacija i širenje postojeće infrastrukture, pogotovo u saobraćajnom i energetskom sektoru, smanjenje monopola u brojnim sektorima i povećanje konkurentnosti, kao i izgradnja kvalitetne infrastrukture neophodne za konkurentnost proizvodima iz Evropske unije“, rekao je Vensan Dežer na regionalnoj konferenciji Finansijska Arena 2013.

Osim o potrebnim reformama, na konferenciji se govorilo i o mogućnostima i načinima finansiranja javnog i privatnog sektora, o lizingu, faktoringu, korporativnim ulaganjima, finansiranju malih i srednjih kompanija, ali i o modelima javno-privatnog partnerstva.

Pročitajte i ovo...