Home VestiPolitika i društvo Milioni imigranata na putu da dobiju državljanstvo SAD

Milioni imigranata na putu da dobiju državljanstvo SAD

by bifadmin

U američkom Senatu usvojena reforma Zakona o imigrantima, kojim će biti oko 11 miliona nelegalnih imigranata u Sjedinjenim Državama dobiti državljanstvo. Međutim, reformu sad treba da usvoji i donji dom Kongresa, u kome ima više tvrdokornih republikanaca koji se opiru ovim promenama.

7765309_orig

Uz glasanje 68 prema 32, posle višemesečne žučne debate, gornji dom Kongresa SAD (Senat) usvojio je široku reformu Zakona o imigrantima koja će omogućiti da oko 11 miliona nelegalnih imigranata, koliko se procenjuje da ih u ovom trenutku boravi unutar granica SAD, konačno postanu njeni legalni građani. Predsedni Obama juče je izjavio da je ovo „istorijski korak bliže popravljanju potpuno slomljenog imigracionog sistema jednom za svagda“.

S druge strane, iako se neki među najuticajnijim predstavnicima Republikanske stranke u donjem domu Kongresa koji tek treba da aminuje spomenutu reformu, redom protive ovakvoj odluci, ona bi zapravo mogla da donese mnogo toga dobrog u budućnosti za ovu stranku. Naime, su između ostalog izgubili prethodne izbore jer nisu imali potpunu podršku od latinoameričkih građana, odnodno najbrojnije skupine bivših imigranta i njihovih porodica. Prema procenama Kongresne kancelarije za budžet, usvajanje ove reforme u zanačajnoj meri pomoći će ekonomski rast SAD u narednoj deceniji smanjivanjem budžetskog deficita za čak 175 milijardi dolara u desetogodišnjem periodu.

izvor: http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-23091302

Pročitajte i ovo...