Home VestiEkonomija Rio Tinto odlučio da sačuva svoje dijamante

Rio Tinto odlučio da sačuva svoje dijamante

by bifadmin

Rudarski gigant Rio Tinto Ltd je odbacio planiranu prodaju svog segmenta koji se bavio pronalaženjem i prodajom dijamanata, procenjenog na 1,3 milijardu dolara, zbog pada globalnih finansijskih tržišta ovom robom.

Diamonds

Treća po veličini rudarska kompanija na svetu u okviru svoje strategije restrukturiranja i ponovnog dosezanja „zelene grane“ imala je u planu prodaju dela poslovanja koji se tiče eksploatacije i trgovine dijamantima. Međutim, zbog opreznijeg nastupa investitora u poslednjih nekoliko meseci i pada vrednosti globalnog tržišta, rukovodioci Rio Tin ta odustali su od ove namere. Rio Tinto je nagovestio da će prodati biznis čelika, bakra, uglja i aluminijuma kako bi nadomestio nagomilani dug od 19 milijardi dolara i značajno smanjio svoje troškove u budućnosti. Prethodnih nekoliko godina nisu bile blagonaklone učesnicima na tržištu ovih sirovina svuda u svetu, što se izgleda najnegativnije odrazilo baš na poslovanej ove kompanije.

„U našem vrednom poslovnom segmentu trgovine visokokvalitetnim dijamantima očekujemo oporavak i pozitivne tržišne trendove pa smo posle nekoliko sastanaka Uprave doneli odluku da sačuvamo taj deo kompanije“, iizjavio je danas direktor Rio Tinto Diamonds & Minerals Alan Dejvis. Rio Tinto je tražio kupca za ovaj deo biznisa još u maju prošle godine, istovremeno kada je najveći konkurent BHP Billiton odlučio da proda svoju trgovinu dijamantima. Prošlog novembra Billiton je uspešno pronašao kupca, a Rio TInto ostao kratkih rukava. U poslovanju dijamantima, koji uključuje eksploataciju u Australiji, Zimbabveu i Kanadi, prošle godine Rio TInto je ostvario neto gubitak od 43 miliona dolara.

Izvor: http://www.nytimes.com/reuters/2013/06/23/business/23reuters-riotinto-diamonds-sale.html?ref=business&_r=0

Pročitajte i ovo...