Home VestiIT i nauka Amerika najavljuje revoluciju u robotici

Amerika najavljuje revoluciju u robotici

by bifadmin

Američki naučnici tvrde da prava revolucija u oblasti robotike sledi tridesetih godina ovog veka. Tada će se u domaćinstvima pored robota usisivača, pojaviti i drugi uređaji koji će u potpunosti ili delimično raditi domaće poslove. Kada je reč o budućoj primeni robota u industriji, analitičari podsećaju da su oni ranije uglavnom bili korišćeni u proizvodnji automobila, ali sada se već masovno upotrebljavaju u izradi razne elektronske opreme, kao i u prehrambenoj i industriji pića.

NAO_ROBOT
U SAD postoji fond – Nacionalna inicijativa za robotiku – koji investira sve veća sredstva u veliki broj domaćih kompanija koje se bave proizvodnjom robota. Rezultati su vidljivi ne samo u usavršavanju proizvodnje, već i u osetnom pojeftinjenju robota novije generacije. Prema pisanju američkih specijalizovanih časopisa, cena industrijskih robota u Sjedinjenim Državama opada i sada se jednostavnije mašine mogu nabaviti i za 22.000 dolara, dok složeniji robotski sistemi koštaju od 200.000 do 300.000 dolara. Naravno, nisu samo Amerikanci pohrlili u razvoj robotike. U zemljama EU već je uloženo oko 600 miliona evra u ovu oblast, a Evropska komisija je najavila nove investicije do kraja ove decenije u vrednosti od 900 miliona dolara. Južna Koreja, koja je uz Japan i Italiju, zemlja sa najviše industrijskih robota, od 2002. u razvoj robotike ulaže u proseku po 100 miliona dolara godišnje, dok će Japan tokom narednih desetak godina investirati u iste namene oko 350 miliona dolara.

Koliko je važna primena robota u savremenoj industriji pokazuje i primer kineske kompanije „Fokskon“ (Foxconn) u kojoj radi 1,2 miliona ljudi, a proizvodi približno 40 odsto potrošačke elektronike na globalnom tržištu. Rukovodstvo kompanije je saopštilo da će u cilju unapređenja proizvodnih mogućnosti kupiti tokom naredne tri godine oko tri miliona industrijskih robota i tako značajno povećati produktivnost i zaradu. U SAD je, na primer, kompanija „Vilou garaž“ (Willow Garage) napravila robotizovani operativni sistem i robota nalik čoveku, sa dve ruke, koji može samostalno da koristi taj sistem.

Pročitajte i ovo...