Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: „Regionalni razvoj“

B&F reč nedelje: „Regionalni razvoj“

by bifadmin

Evo reči koja je od podštapalice svakog političara dospela do potpunog zaborava – da prošle nedelje nije bilo vesti pod naslovom „Program EU za regionalni razvoj Srbije omogućio otvaranje 4.000 novih radnih mesta“ ne bismo verovatno imali šta ni da prebrojavamo!

Regionalni razvoj, 24 - 30

Pre šest godina doneta je prva i za sada jedina Strategija regionalnog razvoja od 2000-2012, a novu su političari – iako uvek hitri u izmišljanju strategija svega i svačega, ipak uspeli da zaborave.

Ako pogledamo uspon i pad naše reči „regionalni razvoj“ vidimo da je u godini donošenja Strategije 2007. bila prilično popularna, prema podacima sa arhiv.rs pomenuta je u štampanim medijima 699 puta. Kako je dobijala na modernosti, svako ju je uzimao u usta pa je 2008, pomenuta u 801 prilici, 2009. svega 606 puta, 2010. godine 710 puta, 2011. 518 puta, a 2012. tek 439 puta. Ove godine je potpuno skrajnuta pa je u prvih šest meseci pomenuta svega 124 puta. Ako bi je političari pominjali sličnim tempom do kraja godine, stigli bi smo do svega 248 pominjanja što bi bio minimalni broj u štampanim medijima zabeleženog izveštavanja o ovoj temi.

Ako pogledamo realnost – kako su se regioni razvijali od primene strategije – čime se u poslednjem Kvartalnom monitoru za januar – mart 2013. godine bavio Fond za istraživanje nauke (FREN) vidimo da su se u međuvremenu i sa i bez pominjanja i urpkos brojnim institucijama unutar vlade i na regionalnom nivou, regionalne razlike produbile.

regionalni razvoj

Fenomen regionalne nejednakosti prisutan je u većini zemalja i odslikava odnose koji postoje između razvijenih i nerazvijenih područja unutar pojedinačnih zemalja. U tom pogledu Republika Srbija nije izuzetak. Bitna karakteristika jeste da se regionalna neravnomernost, a posebno status nerazvijenih područja, nije bitnije promenio na bolje tokom proteklih decenija. U Srbiji postoje tzv. tradicionalno nerazvijena područja. U pitanju su opštine koje decenijama unazad imaju status nerazvijenih i ne raspolažu infrastrukturnim, ekonomskim, niti kadrovskim potencijalima koji bi im omogućili izlazak na putanju razvoja.

Pomenuta nerazvijena područja još od 1970-ih jesu tridesetak opština (pre svega onih na jugu zemlje), kojima se poslednjih godina „pridružilo“ još 15-ak opština, tako da danas 40-45 opština ima klasične karakteristike nerazvijenosti, piše ekonomista Dejan Molnar u poslednjem Kvartalnom monitoru. Oštro povećanje razlika unutar subregiona signalizira kreatorima ekonomske (i regionalne) politike da je lokalni nivo vrlo važan segment, koji ne bi smeo da bude zanemaren u narednom periodu. Samo još da se neko ponovo doseti da je to važna tema!

realtime_logo

Inače, Reč nedeljeje naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...