Home VestiEkonomija Češke banke najprofitabilnije u srednjoj i istočnoj Evropi

Češke banke najprofitabilnije u srednjoj i istočnoj Evropi

by bifadmin

Češke banke beleže ubedljivo najveći povraćaj na kapital u prošloj godini, dok su slovenačke najlošije poslovale, a Srbija je u društvu sa Mađarskom pri dnu lestvice među 9 zemalja koje analizira portal moj-bankar.hr.

Czech-Bank-Collage

Slovenačke banke beleže najlošiji prošlogodišnji rezultat u regionu srednje i istočne Evrope. Bankarski sektor u Sloveniji je 2012. završio sa negativnim povraćajem na kapital koji iznosi -7.3%, pokazuje analiza profitabilnosti bankarskog tržišta portala moj-bankar.hr. Ali najgore još nije prošlo, jer se BDP Slovenije strmoglavio u prvom kvartalu 2013. za 4.8%, a država još traži način da ojača Novu ljubljansku banku kojoj nedostaje sveži kapital za nastavak normalnog poslovanja.

Mađarska, koja je vratila svoje „dugove“ MMF-u i koja je deo troška krize, kroz porez na aktivu, prebacila na banke, još uvek ima neprofitabilan bankarski sistem, ali u poređenju sa Slovenijom može se nazvati „blagim“. Na suprotnoj strani lestvice uspešnosti su rezultati Poljske i Češke. Izvozno orijentisana Češka i snalažljiva Poljska koja ima snažan „interni sistem“ povlačenja EU fondova, rastu i posluju kao da krize i nema, ocenjuje se u analizi. Povraćaj na kapital čeških banaka iznosio je čak 21.4% u odnosu na drugoplasiranu Poljsku, gde iznosi 14,3%.

Povraćaj na kapital –  RoE

ceske tabela

Izvor: moj-bankar.hr, RB, DB

Pročitajte i ovo...