Home VestiEkonomija Fudbaleri ponovo poskupeli

Fudbaleri ponovo poskupeli

by bifadmin

FIFA je danas objavila da je u prvih šest meseci 2013. finansijska vrednost obavljenih transfera bila za 39% veća nego u istom periodu prošle godine, za nešto manji broj dogovorenih prelazaka.

fudbaleri
U prvoj polovini ove godine broj obavljenih transfera fudalskih igrača širom sveta opala je za 2% dok je njihova vrednost porasla za čak 39%, izveštava FIFA. Ukupan prihod od 5.204 obavljena međunarodna transfera od 1.1. do 31.6. iznosio je 928,8 miliona američkih dolara, a ovom statistikom nisu obuhvaćeni transferi unutar jedne zemlje, kao i potpisivanje igrača koji su slobodni, odnosno bez kluba. Procenjuje da međunarodni transferi čine 12% ukupnog tržišta fudbalera. Najveći izvoznik, odnosno prodavač fudbalera bio je Brazil, dok je najveći kupac bila Engleska, kaže se u izveštaju Svetske kuće fudbala.

Tokom 2012. najviše su na nove fudbalere trošili klubovi iz Engleske, što nije veliko iznenađenje, ali je mnogo interesantniji poredak drugih najvećih trošadžija: na drugom mestu su ruski klubovi, na trećem turski, na četvrtom kineski, a tek na petom klubovi iz Nemačke – u prvih pet zemalja nema Italije ni Španije.

Pročitajte i ovo...