Home VestiEkonomija Hit u Pekingu: Venčanja i brzi razvodi sa strancima

Hit u Pekingu: Venčanja i brzi razvodi sa strancima

by bifadmin

Nedavna revizija tržišta nekretnina u glavnom gradu Kine otkrila je rastući sporedni biznis među kineskim brokerima nekretnina: pronalaženje „kratkotrajnih“ nevesti za sve strane kupce.

real_estate
Beijing News izveštava da su u modi izrazito kratki brakovi sa strancima. Vlasti su počele da ispituju poslovanje dve najveće agencije za prodaju nekretnina u Pekingu i otkrile da su one organizovale 17 brakova uz „uključene razvode“. Tom prilikom otkriveno je i da je jedna žena uspela da se razvede od tri različita muža u samo pet meseci. Razlog za ovakav trend je inače veoma komplikovana procedura za kupovinu nekretnina za strance. Kako bi im bila odobrena kupovina strani državljani moraju da plaćaju porez u Kini minimum pet godina. Međutim, za one strance koji se venčaju za kineske državljane dozvoljeno je da kupe do dve nekretnine, bez dokaza o plaćenim porezima.
Kineski mediji pišu da su „brzi razvodi“ mnogo rasprostranjeniji nego što šturi podaci pokazuju, a njihova ugovorna cena iznosi između 4.900 i 8.150 američkih dolara. Ulaganje u nekretnine u Kini možda je pomalo i rizično jer je tržište pretrpano ponudama i nerealno visokim cenama, zbog čega se strahuje od „pucanja mehura“, slično kao i u SAD pre pet godina. Ipak, prva polovina 2013. dovela je do (pomalo iznenađujućeg) nastavka rasta n akineskom tržištu nekretnina, sa povećanjem od 20,3% i ukupnim obimom od čak 600 milijardi dolara.

Pročitajte i ovo...