Home VestiIT i nauka Moguće je „hakovati“ stotine miliona mobilnih telefona

Moguće je „hakovati“ stotine miliona mobilnih telefona

by bifadmin

Milioni korisnika SIM kartica u opasnosti su da budu mete hakera koji špijuniraju i pljačkaju, tvrdi Karsten Nol, ekspert za bezbednost. Po njegovim rečima postoji mogućnost da se pomoću slanja specijalne tekstualne poruke „otključaju“ pristupni podaci mnogih telefona i da se tako slušaju tuđi razgovori ili čak podiže tuđ novac.

SIM (subscriber identity module) kartica se sa porastom broja korisnika pametnih telefona sve češće koristi i kao identifikacija određene osobe, npr za mobilno bankarstvo. Brojne aplikacije u sebi sadrže i šifre i druge podatke korisnika određenog telefona.

Nol je pronašao način da slanjem jedne poruke sazna sve ove podatke i o tome odmah obavestio javnost. Njegovo otkriće bi moglo da znači da je u gotovo sve mobilne telefone moguće uhakovati. Međutim, po Nolovim rečima, neki telefoni prekidaju sve radnje čim utvrde da je digitalno logovanje koje haker koristi lažno – to je slučaj kod četvrtine telefona.

hakovanje

Problem je u sistemu, koji koristi kod za proveru identiteta baziran na Digitalnom standardu za enkripciju iz 70-tih godina prošlog veka, kada nije postojala opasnost od hakera.

Najpodložnije hakerskim napadima su neke vrste kartica, koje po Nolovim rečima čine svaki osmu SIM karticu na planeti. To bi značilo da prosečno dobar haker može da „provali“ u 500 do 750 miliona telefona.

Nol nije hteo da precizira u kojim zemljama se i dalje u velikoj meri koristi Digitalni standard za enkripciju, mada je nagovestio da bi u Africi trebalo da postoje najveći razlozi za brigu, zato što se tamo dosta koristi mobilno bankarstvo dok se u razvijenijim zemljama transakcije vrše i preko kompjutera.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...