Home VestiEkonomija NALED: Birokratija nesmanjenim intenzitetom guši privredu

NALED: Birokratija nesmanjenim intenzitetom guši privredu

by bifadmin

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) objavila je u Drugom kvartalnom izveštaju o statusu reformi 2013. da povećanjem doprinosa za PIO sa 22 na 24%, smanjenjem poreza na dohodak građana sa 12 na 10% i povećanjem neoporezivog iznosa zarade na 11.000 dinara nije rasterećena privreda i da je stvorena osnova za minorno povećanje plata.

Konkretno, efekti ovih izmena su:
• ne dolazi do rasterećenje privrede ili je ono beznačajno;
• stvara prostor poslodavcima za povećanje neto plate zaposlenih za 47 dinara mesečno;
• rasterećuje se budžet RS, jer su prihodi fonda PIO povećani;
• budžeti lokalnih samouprava (LS) su smanjeni.

birokratija

To što su mišljenja koje izdaje Ministarstvo finansija postala obavezujuća za poreske organe doprineće konzistentnosti u primeni propisa i većoj pravnoj sigurnosti, saopštava NALED.

Međutim, u ovom kvartalu nije usvojena ni jedna inicijativa iz Sive Knjige niti preporuka SRPa.

Overa zdravstvenih knjižica je i dalje birokratska tortura za privredu, zbog nedostatka komunikacije PU i RFZO. Kako bi se taj problem konačno rešio, NALED insistira na hitnoj implementaciji Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i ukidanju zdravstvenih knjižica.

Na inicijativu članova NALED-a, Ministarstvo finansija i Poreska uprava najavili su uplatu poreza i doprinosa na zarade na jedan uplatni račun, počev od januara 2014.

Međutim, nastavlja se loša praksa da pojedini republički organi nezakonito naplaćuju takse (takse čija visina nije utvrđena zakonom) za javne usluge koje pružaju s obzirom da nisu dobili saglasnost Ministarstva finansija.

RGZ i dalje nezakonito naplaćuje dve takse za jednu uslugu, jer je to u direktnoj koliziji sa Zakonom o budžetskom sistemu.

Osim toga, Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji propisuje prekratke i nerealne rokove za postupanje stranaka, a poreska rešenja i opomene ne sadrže osnovne informacije o datumu i osnovu nastanka obaveze.

Od 29 zakona koji su imali direktan ili posredan uticaj na privredu a usvojeni su u prvih 6 meseci 2013. godine, dvadeset (20) je doneto po hitnom postupku (69%).

Pročitajte i ovo...