Home VestiEkonomija Real Madrid najvredniji sportski klub na svetu

Real Madrid najvredniji sportski klub na svetu

by bifadmin

Na najnovijoj godišnjoj listi najvrednijih sportskih klubova časopisa Forbs španski fudbalski klub pretekao Mančester Junajted. Real procenjen na 3,3 milijarde dolara.

real-madrid-piggy-bank_large
Devetostruki prvak Evrope u fudbalu, iako nije osvojio nijedan trofej prošle sezone, jeste titulu najskupljeg kluba na planeti, koju tradicionalno saopštava ugledni američki časopis Forbs. Real Madrid godišnje prihoduje 650 miliona dolara, po čemu je prvi na svetu, dok njegov čist profit iznosi 134 miliona dolara (drugo mesto, odmah iza Dalas Kaubojsa iz američke NFL). Konstantno zdrav priliv finansija španski klub duguje pre svega ogromnoj popularnosti na azijskom kontinentu, baš kao i drugoplasirani Mančester Junajted. Realovi prihodi veliki su i zahvaljujući dobrim sponzorskim ugovorima, kao što je onaj potpisan sa nemačkim Adidasom, vredan 42 miliona dolara godišnje, ili petogodišnji ugovor sa avio-kompanijom Emirates od 39 miliona. ukupna vrednost Real Madrida procenjena je na 3,3 milijarde dolara.
Na drugom mestu ovogodišnje liste nalazi se Mančester Junajted, koji je „težak“ 3,17 milijarde dolara. Klub sa Old Traforda je nedavno objavio sedmogodišnji sponzorski ugovor sa američkim Ševroletom u iznosu od 559 miliona dolara. Španski prvak Barselona nalazi se na trećem mestu sa 2,6 milijarde dolara, četvrti je bejzbol tim Njujork Jenkiji sa 2,3 milijarde, a već pomenuti Dalas Kauboji su na petom mestu sa 2,1 milijarde dolara vrednosti.

Pročitajte i ovo...