Home VestiEkonomija Srbija odgovara Makedoniji istom merom na ograničenje uvoza brašna i pšenice

Srbija odgovara Makedoniji istom merom na ograničenje uvoza brašna i pšenice

by bifadmin
Vlada Srbije danas je potvrdila da će uvesti recipročne prema Makedoniji ako ta država u narednih desetak dana ne povuče odluku o ograničenju uvoza brašna i pšenice iz Srbije.
Ministar trgovine Rasim Ljajić je Sekretarijatu CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini u regionu već uputio pismo i zatražio hitnu vanrednu sednicu ovog tela povodom uredbe makedonske vlade, kojom je prekršen taj sporazum
Ako Srbija odgovori istom merom svom susedu, bio bi ograničen uvoz makedonskog vina i paradajza, dogovoreno je danas na sastanku ministara trgovine i poljoprivrede. Vlada Srbije je svesna loših strana takve odluke, ali navodi da je ona u interesu domaćih privrednika jer Makedonija već četvrtu godinu za redom, ograničenjem uvoza pšenice i brašna iz Srbije, na najdirektniji način krši CEFTA sporazum.
 brasno
Mera Vlade Makedonije po kojoj za kilogram uvezene pšenice makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće pšenice, a za kilogram brašna iz Srbije četiri kilograma domaće pšenice, počela je da se primenjuje od 1. jula.
Zemlje CEFTA regiona su, u nameri da zaštete svoje proizvodjače, i do sada često pribegavala raznim necarinskim barijerama.

Pročitajte i ovo...