Home VestiIT i nauka Telefoniranje bez signala?

Telefoniranje bez signala?

by bifadmin

Da li je moguće telefonirati bez signala? Jeste, smatra tim „Servala“ koji stoji iza razvoja uređaja koji bi trebalo da omogući da se komunikacija posredstvom pametnih telefona odvija bez mobilne mreže. Kompanija je pokrenula kampanju za prikupljanje 300.000 dolara, koliko je potrebno za razvoj uređaja „Mesh Extender“,  koji pomaže lokalnim ad-hoc mrežema širenje na veće udaljenosti. Sistem funkcioniše tako što se telefoni koriste kao „odskočne daske“ za prenos podataka od jedne lokacije do druge, odnosno od jednog do drugog povezanog uređaja. Za ovo je potrebna besplatna aplikacija za „Android“ koja može da poveže obližnje telefone u mrežu, bez potrebe za modifikacijom kojom bi se zaobišla WiFi ograničenja koja su ugrađena u Google-ov OS.

Pametni telefoni ne mogu da se povežu na udaljenostima koje su veće od 100 metara ako između izvora signala i njihove lokacije postoji prepreka. Trenutni domet novog uređaja nije preterano impresivan – svega par metara u urbanim sredinama, ali inženjeri koji rade na njegovom razvoju smatraju da bi usavršena verzija mogla da poveća domet na nekoliko kilometara. Ovakve mreže bile bi izuzetno korisne u slučajevima prirodnih katastrofa i na područjima koja imaju lošu pokrivenost signalom.

 mreza

Prototipovi se trenutno testiraju u divljinama Australije i na pločnicima Vašingtona, a u planu je njihovo slanje i na lokacije na kojima se odvijaju humanitarne akcije. Međutim, „Serval“ je tokom kampanje, koja traje još dve nedelje, od planiranih 300.000 za dalji razvoj uređaja, do sada uspeo da prikupi svega 8,5 hiljada dolara.

Pročitajte i ovo...