Home VestiEkonomija U Kini stimulativne mere za rast privrede

U Kini stimulativne mere za rast privrede

by bifadmin

Kineske vlasti pokrenule su ozbiljne mere za ubrzanje privrednog rasta, pošto su i tvorci ekonomske politike u zemlji priznali činjenicu na koju su ukazivali strani ekonomisti – da poslednja dva kvartala nisu bila na očekivanom nivou, te da ekonomija usporava.

chinese-economy

Među najznačajnijim novinama koje su kineski zakonodavci počeli da primenjuju izdvajaju se poreske olakšice za mala i srednja preduzeća, smanjene naknade za izvoznike, kao i otvaranje obimne (re)konstrukcije železnice u zemlji za sve zainteresovane investitore. Zvaničnici u Pekingu rekli su da će suspendovati naplatu PDV i poreza na prihod za mala i srednja preduzeća koja privređuju manje od 20.000 juana mesečno (oko 3.250 američkih dolara) i to već od 1. avgusta. Kabinet vlade objavio je da će samo ovaj potez doprineti boljem poslovanju preko šest miliona malih preduzeća. Državna novinska agencija Xinhua takođe izveštav ada će velikim privatnim investitorima biti dozvoljeno da preko tendera učestvuju u planiranom razvoju železnice u zemlji a da će oni zauzvrat dobiti deo vlasništva i pravo upravljanja na gradskim i provincijskim linijama. Pravilnik i ciljevi izgradnje železnice trebalo bi da bude ozvaničeno u narednom petogodišnjem državnom planu.
Kineski ekonomski rast još uvek postoji, ali je sve manji u odnosu na nivoe zabeležene prethodnih godina. Zabeleženi rast u poslednjem kvartalu bio je 7,5%, ali sa tendencijom opadanja u poslednjih šest meseci. Između ostalog rast je bio usporen zahvaljujući i značajno smanjenoj potražnji za kineskom robom iz SAD i Evrope. HSBC je oobjavio da je industrijska proizvodnja u Kini u poslednjem mesecu bila na jedanaestomesečnom minimumu.

Pročitajte i ovo...