Home VestiEkonomija U SAD najbolja poseta bioskopima posle devet godina

U SAD najbolja poseta bioskopima posle devet godina

by bifadmin

Protekli jun bio je najuspešniji za holivudsku industriju po broju prodatih ulaznica još od juna 2004, a s obzirom da letnja sezona još uvek nije dostigla svoj vrhunac očekuje se rekordna posećenost i zarada u američkim biokopima.

supi

Već je maj mesec najavio da predstojeća letnja sezona ima potencijala da probije rekorde, ali sa ukupno ostvarenim prihodom od 1,245 milijardi dolara i porastom od čak 17,8% u odnosu na isti period 2012. ovaj jun upisao se kao najuspešniji u poslednih devet godina. Zajedno sa rekordnim majem zarada iznosi 1,38 milijardi, odnosno najbolji sabrani rezultat za ova dva meseca u istoriji (doduše, bez uračunate inflacije). Međutim, ono što je bitno u toj statistici nije samo ostvarena zarada, već broj prodatih ulaznica, po kojima još uvek postoji verovatnoća da 2013. do kraja nadmaši sve prethodne.

U prvih šest meseci kaska za 2004. za 0,5%, odnosno 6% za rekordnom 2002. Ovakvom uspehu doprinelo je više uspešnih blokbastera, čije premijere su se u poslednja dva meseca smenjivale svakog vikenda. Samo na tlu SAD „Iron Man 3“ zaradio je 405 miliona dolara, na drugom mestu je novi Supermen sa 250 miliona, za kojim slede „Fast & Furious 6“ i „Čarobnjak iz Oza“ sa po 230 miliona i „Zvezdane staze 2“ sa 220 miliona dolara, a očekivani vrhunac letnje sezone, kao i tradicionalno najjači „praznični“ period, od kraja novembra do Nove godine, tek predstoje.

izvor: http://www.boxoffice.com/articles/2013-07-june-2013-domestic-market-analysis

Pročitajte i ovo...