Home VestiIT i nauka Uskoro će biti moguća transplantacija glave

Uskoro će biti moguća transplantacija glave

by bifadmin

Uskoro bi trebalo da budu prevaziđene tehničke barijere koje su sprečavale transplantaciju ljudske glave sa jednog tela na drugo, tvrdi dr Serđo Kanavero, član „Turin Advanced Neuromodulation“ grupe.

U nedavno objavljenom radu, Kanavaro ističe proceduru koja je napravljena po ugledu na uspešne transplantacije glave koje su bile obavljane na životinjama 70-ih godina prošlog veka.

Međutim, ranije bi životinje sa presađenom glavom ostajale paralizovane ispod tačke transplantacije a sada, izgleda da je pronađen način da se kičmena moždina donora i primaoca poveže.

Procedura o kojoj Kanavero priča slična je proceduri koju je koristio Robert Vajt kada je izvršio uspešnu transplantaciju glave jednog majmuna na telo drugog majmuna 1970. godine.

glave

Potrebno je da oba pacijenta budu u istoj prostoriji i da temepratura glave bude spuštena na 12 stepeni Celzijusa. Hirurzi moraju da velikom brzinom odvoje glave donora i primaoca u isto vreme i ponovo povežu glavu sa telom donora u roku od jednog sata kako bi se cirkulacija nastavila. Takođe, za uspeh ove procedure potrebno je najmanje 10 miliona evra.

Ovo otkriće obradovaće paraplegičare i distrofičare kojima bi moglo da povrati puno korišćenje tela (donatorovog), međutim na njemu još mora da se radi.

Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...