Home VestiEkonomija Dosadašnji gubitak Hipo Alpe-Adria banke je 859,8 miliona evra

Dosadašnji gubitak Hipo Alpe-Adria banke je 859,8 miliona evra

by bifadmin

Domaći mediji preneli su pisanje bečkog “Formata” da bi gubitak Hipo Alpe-Adria banke za tekuću godinu mogao prevazići sva očekivanja i dostići 3,5 milijardi evra. To je međutim najgori scenario.

Za sada se pak sa sigurnošću zna da je ova austrijska nacionalizovana banka objavila veliki gubitak za prvu polovinu ove godine, od 859,8 miliona evra. U istom periodu lani banka je zabeležila dobit od 3,4 miliona evra.

Veliki minus Hipo Alpe-Adria pripisuje promenama međunarodnih obračunskih standarda, koji uključuju i novu regulaciju u oblasti procene vrednosti kredita.

Zbog iste je banka podigla obezbeđenje rizika sa 123,1 miliona na 623 miliona evra u datom periodu. Međutim i bez toga banka bi imala operativne gubitke od 205,4 miliona evra. U prvoj polovini prošle godine međutim imala je operativni profit od 155,4 miliona.

nilski

Inače, Austrija je zbog finansijske pomoći ovoj banci često dolazila u sukob sa EU, ali strasti su se malo smirile kada je objavljen plan njenog restrukturiranja koji podrazumeva i prodaju Hipo Alpe-Adria banke do 2015. godine.

Izvor: Vol Strit Džurnal

Pročitajte i ovo...