Home VestiPolitika i društvo Erdogan kaznama ućutkao disidente

Erdogan kaznama ućutkao disidente

by bifadmin

Turski sudovi su juče saopštili duge kazne zatvora za nekoliko desetina građana, optuženih da su kovali zaveru u aferi „Ergenekon“ za svrgavanje aktuelne vlasti u zemlji.

erdogan
Ergenekon je dolina u istočnoj Turskoj u koju su po predanju odbegli stanovnici zemlje posle jednog velikog poraza tokom srednjeg veka, samo da bi odatle kasnije nikla nova i snažnija država. Ovo, danas posebno popularno istorijsko viđenje među sekularnim nacionalistima, sada ponovo dobija na značenju pošto je istim imenom nazvano i veoma dugačko suđenje turskim disidentima nacionalistima za koje se veruje da su kovali zaveru za svrgavanje Tadžipa Erdogana i njegove vlade. Iz ugla aktuelne turske vlasti 275 optuženika bili su članovi tzv. Ergenekon mreže, organizacije koja je godinama pažljivo pripremala državni puč: masovna ubistva trebalo je da izazovu paniku i haos među građanima i daju povoda vojsci da krenu na Erdogana i smene ga sa njegovog položaja.
Među optuženima su se nalazili pripadnici vojske turske, ali i mnogi advokati, novinari i pripadnici političke opozicije, prenosi nemački Špigl. Oni su označeni kao izdajice i teroristi, a „najzvučnije“ ime među njima, bivši načelnik generalštaba general Ilker Basbug, osuđen je na doživotnu robiju. Zapadni mediji ovakav razvoj situacije doživljavaju i kao deo ispunjenja ranijeg Erdoganovog obećanja da će smanjiti politički uticaj vrha vosjke, što je donekle i razumljivo, s obzirom da je od Drugog svetskog rata upravo vojska organizovala tri državna puča u Turskoj. Međutim, isti mediji prenose da je u ovom slučaju za veliku većinu optuženih bilo premalo ili nimalo ozbiljnih dokaza, pa se pribojavaju ponovne eskalacije sukoba u već prilično podeljenom turskom stanovništvu.

Pročitajte i ovo...