Home VestiEkonomija Evropska istraga Gasproma ugrožava razgovore G20

Evropska istraga Gasproma ugrožava razgovore G20

by bifadmin

Evropska komisija priprema nacrt žalbe protiv ruskog državnog naftnog diva Gasproma zbog kako se navodi“ zloupotrebe svog dominantnog položaja na tržištu gasa “ , piše Blumberg BusinessVeek .

EU je najavila istragu antimonopolskih tužbi protiv Gasproma , jedne od najvećih svetskih firmi i najvećeg eksploatatora prirodnog gasa u septembru 2012 .

Gasprom je osumnjičen da ometa protok gasa između država članica , pokušava da osujeti diversifikaciju izvora snabdevanja, i nameće nepravedne cene svojim kupcima kroz indeksiranje cena gasa preko cena nafte .

Harmful-greenhouse-gas

Ako dve strane ne otvore pregovore za pronalaženje rešenja to bi dovelo do daljih pravnih koraka prema Gaspromu, nastavlja nedeljnik i dodaje: “Obračun sa Gaspromom predstavlja rizik za dalje kvarenje odnose sa Rusijom baš kada se [ ruski predsednik Vladimir ] Putin priprema da bude domaćin sastanka lidera iz Grupe 20 nacija sledećeg meseca u Sankt Peterburgu . Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov upozorio je ovog meseca da će, ako Evropska unija bude nametala antimonopolske sankcije protiv Gasproma“, za kompaniju biti teško da posluje na tržištima na kojima se suočava sa otvorenom diskriminacijom . “

Žalba “ izlaže zalaganje regulatora za moguće uvođenje novčanih kazni i drugih kazni „, dodaje magazin. Firme za koje se smatra da su prekršile propise EU o konkurenciji mogu biti kažnjeni i do 10 odsto godišnjeg prihoda što je u slučaju Gasproma znači više od 10 milijardi evra.

Pročitajte i ovo...