Home VestiPolitika i društvo Gibraltar: Sve veći redovi na granicama

Gibraltar: Sve veći redovi na granicama

by bifadmin

Britansko-španski spor oko Gibraltara se iz dana u dan zaoštrava – juče je London najavio da „ozbiljno razmatra“ pokretanje tužbe protiv Španije zbog pooštrenja kontrola na granici sa Gibraltarom, kao i slanje ratnih brodova u Mediteran, dok je Madrid poručio da neće odustati od strože granične kontrole.

Danas je situacija još gora – svi vozači koji putuju na Gibraltar moraju da čekaju u dugim redovima. Naime, Kraljevska gibraltarska policija je danas na svom Tviter nalogu napisala: „Trenutno se na granici čeka vise od tri sata. Proveravaju se svi dokumenti“.

Mnogi su parkirali automobile sa španske strane granice i odlučili da je pređu peške, noseći kofere u rukama, kako bi izbegli dugačke kolone automobila koji čekaju da prođu detaljnu kontrolu španskih graničara.

Ovaj sukob najviše pogađa ljude koji žive ili rade u Gibraltaru, smatra dr Kris Grokot, stručnjak za ekonomsku istoriju a u aktuelnoj situaciji i za dešavanja na ovom poluostrvu.

gibraltar

Iako je ovaj put spor počeo posle najave Britanije da će graditi veštački greben koji bi kako tvrde Španci sprečio prolaz njihovih ribarskih brodova, Grokot nalazi da španske vlasti ovaj recept (tenzije na Gibraltaru) koriste već duže vreme, gotovo svaki put kada treba spinovati pažnju javnosti sa domaćih problema.

Ovo međutim stvara velike probleme stanovnicima Gibraltara koji na visokim temperaturama čekaju da pređu granicu po nekoliko časova dok se vlasti Gibraltara trude da im redovno dostavljaju vodu. Najveći strah stanovnika Gibraltara je da će im Španija uvesti neku vrstu ekonomske blokade, koja bi im upadljivo pogoršala životni standard. No, i bez ekonomskih sankcija ova situacija (čekanje u redovima na granici) im negativno utiče na ekonomiju koja dosta zavisi od turizma – preko 11 miliona turista godišnje prelazi preko Gibraltara.

Pročitajte i ovo...