Home VestiIT i nauka Globalno zagrevanje trajaće 200.000 godina

Globalno zagrevanje trajaće 200.000 godina

by bifadmin

Dve odvojene okeanografske studije ove nedelje potvrdile su da će jednom kada globalno zagrevanje zaista započne da se odvija pred našim očima, njegovi poražavajući efekti trajati punih 200.000 godina.

coral-topper

Planeta Zemlja već je u svojoj prošlosti prolazila kroz globalna otopljavanja i podizanje nivoa mora. Pre 50 miliona godina nivo ugljen-dioksida u atmosferi bio je dvostruko veći nego što je danas, ali će sadašnjim tempom taj rezultat biti dostignut za oko 80 godina, kažu naučnici iz Skripsovog Instituta za okeanografiju u Kaliforniji. Danas je već dostignut nivo CO2 iz perioda drugog, manjeg zagrevanja od pre nekih 30 miliona godina.

Negatiovni uticaji zagrevanja najbrže će se ispoljiti na flori i fauni u svetskim okeanima. Procenjuje se da su u prošlosti, kada je bio dosegnut pomenuti nivo CO2, skoro sve koralne vrste bile istrebljene i počelo je masovno istrebljenje čitavog lanca ishrane u morima, od planktona koji su anseljavali koralne grebene, do velikih morskih sisara. Temperatura mora u tropskim predelima pre 50 miliona godina bila je oko 35 C, dok je oko polova dosegla između 15 i 20 stepeni.

Ričard Cibe, okeanograf sa Univerziteta Havaji, napominje da će negativni uticaji zagrevanja trajati znatno duže nego što smo isprva mislili. Neke promene će se dešavati sporije, aliće trajati duže, kaže Cibe. Takođe, kako se zagrevanje bude ubrzavalo, manji porasti koncentracije CO2 dovodiće do većih posledica jnego danas. Ukoliko bi u narednim godinama došlo do značajnog pada emisije štetnih gasova, do nivoa iz preduindustrijskog doba u 19. veku moglo bi da dođe tek za nekih 1.000 godina.

Pročitajte i ovo...