Home Vesti IT studentkinje iz Srbije osvojile prvu nagradu na prestižnom Microsoft takmičenju

IT studentkinje iz Srbije osvojile prvu nagradu na prestižnom Microsoft takmičenju

by bifadmin

Windows Phone 8 aplikacija za promociju fizičke aktivnosti dovela tim iz Srbije do samog svetskog vrha u okviru ovogodišnjeg međunarodnog takmičenja Microsoft Imagine Cup’s ‘Woman’s Athletics App Challlenge’.

AdaJAMM_1
AdaJAMM tim iz Srbije osvojio je prvu nagradu u oblasti kreiranja softvera i aplikacija za promovisanje zdravog života kroz fizičku aktivnost. Pobednički tim od četiri studentkinje sa Fakulteta informacionih tehnologija beogradskog Univerziteta Metropolitan čine Jovana Kovač, Ana Rodić, Jelena-Marina Bradarić i Maša Pejčić. Njihova mentorka bila je profesorka Miroslava Raspopović. Ono što je timu donelo prvo mestu je „Playground“ (igralište) Windows 8 aplikacija za mobilne telefone koja ima za cilj da nastavnicima fizičkog vaspitanja i njihovim učenicima prikaže šest različitih igara koje promovišu fizičku aktivnosti. S obzirom na to da sadrži video tutorijale, upravo zbog svoje jednostavnosti aplikacija je pogodna kako za decu, tako i za učenike, čineći formiranje timova i praćenje rezultata takmičenja jednostavnim i zabavnim.
Prema rečima devojaka, ovo takmičenje im je pomoglo da steknu iskustvo iz softverskog inženjerstva, ali je takođe predstavljalo i određeni izazov da se ostvare kao tim i nauče šta donosi učestvovanje u projektu koji obuhvata softverski razvoj. „Iako trenutno pohađamo prvu i drugu godinu na Fakultetu informacionih tehnologija Univerziteta Metropolitan, motivisane smo da se dalje usavršavamo, kao i da se akademski i profesionalno razvijamo u inženjere“, izjavile su članice AdaJAMM tima. Pored nagradnog puta u Sjedinjene Države, sve članice tima AdaJAMM biće novčano nagrađene od strane kompanije Microsoft u vrednosti od 1.000 američkih dolara.

Pročitajte i ovo...