Home VestiBiznis & Finansije Izabrano osam najboljih ideja za javno-privatna partnerstva

Izabrano osam najboljih ideja za javno-privatna partnerstva

by bifadmin

Niš, Zrenjanin, Raška, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Kanjiža i Doljevac osmislili su projekte javno-privatnih partnerstava kojima bi u narednoj godini mogli da privuku investicije od skoro 19 miliona evra. Njihove projektne ideje izabrane su za najbolje na konkursu „Javno-privatno partnerstvo kao razvojni potencijal“ koji sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) uz podršku USAID projekta održivog lokalnog razvoja.

NALED je formirao konsultantski tim sačinjen od pravnika, ekonomista i stručnjaka za bankarstvo, koji će u narednih mesec dana raditi sa tim gradovima i opštinama na kreiranju akcionih planova za realizaciju JPP projekata. Takođe, NALED i USAID će sredinom novembra organizovati investitorsku konferenciju u Beogradu na kojoj će lokalne samouprave predstaviti projekte potencijalnim privatnim partnerima i finansijerima.

Missing-Puzzle-piece
Kriterijumi prema kojima su JPP projekti izabrani za najbolje bili su brzina implementacije, postojanje interesa privatnog sektora, efekti na privredu, dostupnost finansiranja, dosadašnje aktivnosti na realizaciji (studije, planovi, dozvole, rešena imovinsko-pravna pitanja…), inovativnost ideje, kao i prednost realizacije putem JPP u odnosu na druge načine ulaganja.

Najbolje projektne ideje:
* Niš – Proizvodno-edukativni vinarsko-voćarski dom
* Zrenjanin – Terra Panonica (modernizacija banje Rusanda)
* Raška – Reciklažno dvorište
* Tutin – Sakupljanje, otkup i prerada šumskih plodova i lekovitog bilja
* Nova Varoš – Kogenerativno postrojenje na biomasu (toplotna i električna energija)
* Prijepolje – Regionalna hladnjača za Prijepolje i Priboj
* Doljevac – Tržni centar Pukovac (transformacija pijace u distributivni centar)
* Kanjiža – Poljoprivredni logističko-distributivni centar

Konkursom „JPP kao razvojni potencijal“ bile su obuhvaćene 32 lokalne samouprave, a prijavljeno je 29 projekata. Najviše je podneo Niš (četiri), Tutin i Vrnjačka Banja (po tri), Novi Sad i Kikinda (dva). Predloženi projekti JPP bili su veoma raznovrsni, od izgradnje spa i sportsko-rekreativnih centara, prihvatilišta za pse, modernizacije uličnog osvetljenja, razvoja optičke telekomunikacione mreže, rekonstrukcije bolnica, opremanja industrijske zone do gradnje parkinga.

Pročitajte i ovo...