Home VestiEkonomija Izvoz potpomaže krhki oporavak istočne Evrope

Izvoz potpomaže krhki oporavak istočne Evrope

by bifadmin

Ekonomije centralne i istočne Evrope su u blagom usponu, podržanom i nešto boljim podacima o izvozu, najviše u sektoru automobilske industrije. Rast izvoza u najvećoj meri zavisi od brzine oporavk atržišta zapadne Evrope.

auto

Poljska fabrika autobusa Solaris raspisala je konkurs za novih stotinak radnika pošto će joj 2013. godina biti rekordna po prozvodnji, najviše zahvaljujući izvozu (najviše u Nemačku), koji pokriva oko 70% prodaje. Ovakva uspešna priča ponavlja se širom centralne i istočne Evrope kada je u pitanju proizvodnja automobila i auto-delova, piše Financial Times. Statistički podaci o BDP u poslednja dva tromesečja zemalja u ovom delu Evrope samo potkrepljuju činjenicu koliko je izvoz dobar pokretač oporavka. Češka Škoda je u najvećoj meri doprinela prekidu recesije u Češkoj koja je trajala čak godinu i po dana i obeležila najgoru ekonomsku situaciju u zemlji od raspada Čehoslovačke, 1993. godine: ekonomija je porasla za 0,7%, a Škoda je u julu prodala 26.500 automobila, uz skok prodaje od 10% u Nemačkoj.

Mađarska je zabeležila drugi uspešan kvartal zardom, a u tome su joj pomogle skorašnje investicije u auto-industriji Audija i Mercedesa i pokretanje njihovih pogona za proizvodnju auto-delova. Mađarska je zgodna ovim kompanijama zbog relativno jeftine radne snage i gerografske blitzine najvažnijim tržištima. Povratak ekonomija cenbtralne i istočne Evrope, prenosi FT, u najvećoj meri zavisi upravo od brzine i uspešnosti oporavka zapadne Evrope, odnosno najvećeg tržišta za izvoz ovih zemalja.

Pročitajte i ovo...