Home VestiEkonomija Na pomolu Rubikon u evropskim telekomunikacijama?

Na pomolu Rubikon u evropskim telekomunikacijama?

by bifadmin

Novi zakonodovani paket Evropske komisije za stvaranje jedinstvenog telekomunikacionog tržišta u EU, koji će biti predstavljen u septembru, u telekomunikacionim kompanijama doživljavaju kao udar na poslovanje koji će drastično sniziti njihove prihode. Evropski zvaničnici, pak, smatraju da nema opravdanja za činjenicu da se cene telefoniranja u EU razlikuju čak 774 posto!

 

Prema najnovijem izveštaju Evropske komisije o cenama usluga mobilne telefonije u 28 zemalja EU u 2012. godini, ideja o jedinstvenom evropskom tržištu je u praksi doživela pravi debakl. Naime, za razliku od drugih proizvoda i usluga, kao na primer mleka, koje po litri košta između 0,69 i 0,99 evra bilo gde u EU, a što je razlika od 43 posto, razlika u cenama telefonskih poziva iznosi čak 774 posto! Prema podacima iznetim u izveštaju (u koje nije uključena najnovija članica – Hrvtatska), raspon cena za minut razgovora mobilnim telefonom kreće se od dva centa u Litvaniji i Rumuniji, do 14 evro centi u zemljama Beneluksa. Pored Litvanije i Rumunije, jeftino može da se telefonira i u Letoniji, Bugarskoj, Poljskoj, Estoniji, Mađarskoj i Finskoj, dok su pozivi najskuplji u Holandiji, Luksemburgu, Belgiji, Malti, Španiji i Francuskoj. Prosek u EU je devet evro centi po minutu razgovora u nacionalnoj mreži.

 mobile-communications

U Briselu ocenjuju da su tolike razlike za minut poziva nelogične, odnosno da za njih nema tržišnog opravdanja i najavljuju novi zakonodavni paket Evropske komisije za stvaranje jedinstvenog telekomunikacionog tržišta u EU, koji će biti predstavljen u septembru. Trenutno stanje na evropskom tržištu telekomunikacija je izrazito štetno za korisnike, tvrde u Evropskoj komisiji, i zato je novi paket od ključne važnosti da se u kratkom vremenu uspostavi jedinstveno evropsko tržište telekomunikacionih usluga. Prema sadašnjem nacrtu tog paketa, planirano je ukidanje svih posebnih naknada za roming, što bi, zavisno od tempa kojim bi novu regulativu usvojili Evropski parlament i Veće, moglo početi da se primenjuje najranije od jula 2015. godine. Pored izjednačavanja cena rominga sa cenama u nacionalnom prometu, paket predviđa i rezanje cena koje korisnici plaćaju u nacionalnom prometu. Takozvani mobilni virtuelni mrežni operatori – oni koji nisu vlasnici mrežne infrastrukture, nego je unajmljuju od drugih operatora – moći će daleko lakše da ulaze na tržišta u drugim zemljama unutar Evropske unije, a nova regulativa omogućiće im niže cene zakupa mrežne infrastrukture. To znači da će takvi virtuelni operatori moći da nude i niže cene korisnicima u nacionalnom prometu.

Mada se telekomunikacione kompanije još nisu javno izjasnile o ovom potezu, nezvanične reakcije su izrazito negativne. „Sa ovakvim predlogom preći ćemo Rubikon. Ranije je potencijalna šteta bila ograničena samo na roming, što je već loše ali ni približno loše onome što bi ovaj priedlog mogao da učini našim domaćim prihodima“, rekao je za Financial Times menadžer jedne od telekomunikacionih kompanija, koji je želeo da ostane anoniman, i dodao da takve zebnje dele praktično sve kompanije iz ove branše  koje posluju na evropskom tržištu.

Pročitajte i ovo...