Home Posle 5 Najviša stambena zgrada u Evropi nema liftove

Najviša stambena zgrada u Evropi nema liftove

by bifadmin

Španski graditelji u letovalištu Benidorm pokazali su se kao ozbiljni kandidati za sprovođenje velikih urbanističkih projekata u Srbiji: u zgradu visoku preko 200 metara ugradili su liftove samo do pola.

Benidorm-impresionante-edificio-INTEMPO
Soliter InTempo u gradu Benidormu na španskoj mediteranskoj obali na fotografijama neodoljivo podsećna na Geneksove kule na Novom Beogradu, s tim što su Španci odlučili da od starta budu iskreni prema budućim stanarima pa će liftovi raditi samo do pola zgrade. Šalu na stranu, ali zbog prevelike ambicije investitora i prebrze gradnje, zgrada koja je u početku trebalo da ima oko dvadeset spratova odavno je prevazišla prvobitan projekat, pa sada ima 47 spratova i mogućnost da liftovi idu samo do dvadesetog jer se niko nije setio ove „sitnice“ na vreme. Iznad 20. jednostavno nema dovoljno prostora za kutiju, motore i kablove lifta.

Kao da to nije dovoljno, pa je i finansijska konstrukcija zgrade dovedena u pitanje, jer je nekoliko banaka koje su stajale iza čitavog projekta od 2005. godine bankrotirale. Do sada je prodato oko 45% od ukupno 269 stanova u zgradi a španski mediji pišu da je jedini način da se problem sa liftovima prevaziđe da se oni ugrade spolja, što će naravno iziskivati dodatne investicije. Svečano otvaranje zgrade, sa bazenom i vrtom na njenom vrhu koji spaja dve kule, prvobitno je bio zamišljen za decembar 2013, ali sada će taj trenutak sigurno biti odložen.

Pročitajte i ovo...